ВЛАДА

На території ТЕС у Переяславі хочуть вирощувати овочі: влада не дозволила

На території ТЕС хочуть вирощувати овочі. Однак депутати не надали дозволу на передачу землі в суборенду для будівництва теплиць.

Два земельні питання, які стосуються теплоелектростанції, що в Переяславі на вулиці Героїв Дніпра, розглядали на десятій сесії міської ради 20 травня. Йшлося у них про передачу ТОВ “Югенергопромтранс” двох земельних ділянок в суборенду іншому підприємству для будівництва тепличних комплексів. Однак лише десятеро депутатів підтримали цю ініціативу. Інформатор розповідає, які дискусії розгорнулися на сесії.

Голова міськради Вячеслав Саулко перед обговоренням питання зазначив, що у членів земельної комісії виникло кілька зауважень на передсесійному засіданні. Зокрема, не коректно були вказані КВЕДи та суборендатори. Однак вже перед пленарним засіданням цю інформацію представники “Югенергопромтранс” надали і це внесли в проєкт рішення.

Слово попросила адвокатка Олена Гичко, яка вже кілька років бореться із ТЕС в Переяславі не лише словами, а й позовами до суду. Вона сказала, що депутати насправді не знають, які КВЕДи вписало підприємство. Мовляв, спочатку було 11 КВЕДів, а зараз їх вже 37, і стосуються вони не лише теплиць.

– Вони нібито хочуть побудувати там теплиці. Але відносно того підприємства вже відкрите провадження в адміністративному суді, оскільки відсутні санітарно-захисна зона та позитивний висновок державної санітарно-епідемічної служби. Про які теплиці з овочами, які ми потім маємо споживати, може йтися? Там викиди забруднюючих речовин, а нам будуть овочі вирощувати! – сказала Гичко.

Генеральний директор ТОВ “Югенергопромтранс” Андрій Мілюта відповів, що органічне вирощування овочів передбачає відповідний сертифікат, який вони отримають, пройшовши багато експертиз. Наголосив, що вирощуватимуть там продукцію європейського рівня.

– Наше підприємство планує надати в суборенду ТОВ “Енергобіопромтранс” частину земельної ділянки площею 0,0344 га для будівництва трансформаторної підстанції для виробничих потреб та частину земельної ділянки площею 0,7980 га для будівництва та експлуатації технічного комплексу. Планується тепличний комплекс будувати у дві черги: перша до кінця 2021 року – 6 тепличних блоків, друга до кінця 2022 року – 4 тепличні блоки. Вирощуватимуть там огірки, помідори, кабачки, зелень, редиску. На тепличному комплексі працюватиме у першій черзі 24 особи, у другій – ще 14. Надходження до міського бюджету на рік – 872 тисячі гривень та 508 тисяч гривень у першій та другій черзі відповідно.

Депутати нагадали директору станції, що три роки тому депутати надавали землю “Югенергопромтранс” під митний склад та деревообробне підприємство, а збудували там чомусь теплоелектростанцію. “Плани змінюються, це підприємницька діяльність. Деревообробний бізнес, на жаль, дуже складний”, – пояснив Мілюта. Але, вочевидь, через це довіри в обранців та багатьох переяславців до цього підприємства так ніколи й не з’явиться.

Нагадаємо, що на цій же сесії депутати позитивно проголосували за питання “Про затвердження Положення про звання “Почесний житель Переяславської громади”. Змінився і склад експертної ради.

Віталій Усик

Нагору