ВЛАДА

Біля Борисоглібської площі в Переяславі Борис Аврамич хоче побудувати торговий центр: Саулко проти

Біля Борисоглібської площі може з’явитися торговельний центр. Але депутати не продовжили договір оренди підприємцю.

На десятій сесії міської ради 20 травня в блоці земельних питань депутати розглянули, зокрема, таке: “Про поновлення договору оренди земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі товариству з обмеженою відповідальністю “Аврокс” по вул. Літописній, 2а в м. Переяславі”. Йдеться про ділянку площею 0,01 га, яка межує з Борисоглібською площею. Земельна комісія не рекомендувала позитивно голосувати за це питання. Зрештою розгорнулося тривале обговорення. Інформатор бачив, як це було.

Головний архітектор Переяслава Петро Пурденко пояснив ситуацію:

– Товариство “Аврокс” має повне право звернутися до архітектора за містобудівними умовами та обмеженням на забудову цієї ділянки. При цьому забудувати ділянку можна лише на сорок відсотків. За минулої каденції цю ділянку ВУКГ було передано в постійне користування, до неї немає під’їзду. Тобто для розроблення проєкту треба щонайменше оформити сервітутне користування з ВУКГ на паркувальну зону, тоді можна буде забудувати 100 відсотків ділянки. Наскільки я знаю, щодо цього до ВУКГ ніхто не звертався. Договір діє до 10 жовтня, тому час іще є. На мою думку, це питання слід розглядати в комплексі розробки повного детального плану території з його забудовою. Також ще за минулої каденції було розроблено проєкт на благоустрій та реконструкцію Борисоглібської площі. Було б доцільно вписати всі об’єкти разом із цим проєктом.

Останню тезу архітектора простішими словами продублювала депутатка Ірина Присіч:

– Я пропоную спочатку зробити площу, а потім, коли буде описувати проєкт, щоб “Аврокс” був першим претендентом на цю землю.

– Ділянка розміщується в історично-архітектурній зоні на території Борисоглібського храму, хрест якого до цих пір там стоїть, – сказав Саулко. – На мою думку, будь-яке будівництво капітальних споруд є абсолютно неправильним. Якщо навіть так, то має пройти серйозне робзроблення детального плану всієї території, пройти громадські слухання, щоб люди знали, хто і що там планує будувати.

Депутати апелювали до того, що їм пропонують приймати неоднозначні рішення: мовляв, одним продовжують оренду за “червоними лініями”, а іншим не можна навіть на рік за цілком законним розміщенням. Протягом усієї дискусії засновник ТОВ “Аврокс” Борис Аврамич сидів у залі з піднятою догори рукою, очікуючи, що йому нададуть слово. Однак Саулко не збирався цього робити, намагаючись якомога швидше поставити питання на голосування. Депутатам, зокрема, Євгенію Глазунову, довелося виборювати це право для Аврамича.

Борис Аврамич розповів, що у 2003 році був проведений конкурс на земельну ділянку на місці, де зараз розміщується будівля податкової.  ТОВ “Аврокс” отримало право на цю ділянку, сплачувало за неї податки, виготовило будівельний паспорт, всі необхідні документи.

– Зрозуміло, що все це зайняло певний час. І яким же було здивуванням, коли ми вже планували зводити там павільйон, виявилося, що на нашій земельній ділянці почалося будівництво податкової інспекції, – розповів Аврамич. – Я звернувся до міської ради, на що мені зрештою запронували комерційно менш привабливу ділянку поруч. Я розумів, що потрібно шукати компроміси, тому погодився. Ясно, що павільйон там би був недоречним, адже межує з Борисоглібською площею. Тому ми намагалися отримати містобудівні умови та обмеження для будівництва об’єкту торгівлі. Всі наші намагання або ігнорувалися, або нам давали відписки чи нові умови, які ми виконували. Навіть була незаконна вимога, на яку я все ж погодився, – виготовити ескізний проєкт. Але тут виявилося, що навколо нашої ділянки віддали землю комунальному господарству. І це було зроблено з порушеннями, бо з нами не погодили межі, не проінформували. У таких випадках мають забезпечити підхід чи проїзд до сусідніх земельних ділянок. Цього також не зробили і не запропонували скласти договору сервітуту.

Борис Аврамич наголосив, що його підприємство виконало всі умови договору оренди і за законом його мають продовжити. За весь період оренди сплатило до міського бюджету 1 млн 250 тис. 215 гривень.

Зрештою лише вісім депутатів підтримали цей проєкт рішення. Підприємець в коментарі Інформатору зазначив, що буде ініціювати розгляд питання на наступних сесіях і сподівається, що не доведеться шукати правду в суді. Пояснив, що хотів би збудувати на тій ділянці красивий триповерховий торговий центр.

Але, судячи з того, яку підтримку в раді досі має Вячеслав Саулко, депутати навряд підтримають Аврамича. Ще 22 лютого на пресконференції до 100 днів на посаді міський голова чітко пояснив свою позицію щодо Борисоглібської площі:

– Я був здивований, що на цій площі один із підприємців нашого міста отримав ділянку для забудови під торгівельний заклад. При цьому це кандидат у міські голови (тоді він прізвища не назвав – ред.). Він мені казав, що я не маю права не дати містобудівні умови. Ні, він помиляється. Я не бачу там ніякого будівництва: ні скраю, ні посередині. На цю територію розроблений недешевий проєкт на реконструкцію. Один із проєктів, які цьогоріч хотілося запустити на втілення спільно з обласною адміністрацією, – зведення парку з фонтаном на Борисоглібській площі, зони відпочинку. На цей рік грошей на це нам не виділили. Але такі плани залишаються.

На Борисоглібській площі буде парк із фонтаном. Хтозна коли

Нагадаємо, що у Переяславі триває боротьба з незаконними гаражами. Два біля Трубежа вже прибрали.

Віталій Усик

Фото: Юрій Товкайло

Нагору