ЖИТТЯ

Як вийти із зони комфорту: десять корисних порад

Комфортне життя – це автоматизація багатьох процесів, прив’язаність до певних дій і зрештою залежність від своїх звичок, зупинка в русі вперед. Тому стати успішнішою людина зможе, тільки якщо вийде за межі власної зони комфорту.

Детальніше про те, як вийти із зони комфорту та відкрити для себе щось нове, розповість Інформатор.

Визначте, з чого почати. Перший крок – розібратися, що ж входить у вашу “зелену” зону, а що – ні. І що справді допоможе вам у житті. Зізнайтеся собі, що вже давно пора почати робити для досягнення успіху, але ви не наважуєтеся. Щоб краще візуалізувати цей етап, спробуйте таку вправу: накресліть звичайне коло (це ваша зона комфорту), а за ним напишіть все, чого боїтеся.

Залиште в спокої свій телефон. Скільки разів на годину ви перевіряєте повідомлення в телефоні? Як часто просиджуєте в кафе, не підводячи голови від екрану? Цифровий детокс необхідний, якщо ви плануєте стати креативною й комунікабельною людиною.

Займіться творчістю. Будь-який креатив – це завжди вихід за межі звичного. Більшість лише планує зайнятися тим чи іншим творчим хобі, а насправді проводять вечори перед телевізором. Можливо, їх зупиняє лінь і паралізує страх невдачі чи осуду. Ті ж, хто наважиться, будуть здивовані, як під впливом творчості зміняться мислення і життєвий тонус.

Підтримуйте благодійність. Будь-які суспільно значимі роботи на добровільній основі означають відмову від частки свого “Я” заради загального блага. Спочатку це доволі складно, але потім дає нове відчуття причетності.

Припиніть відкладати справи на потім. Дуже часто, коли нам потрібно вирішити якусь складну справу чи щось зробити, ми відкладаємо це на кращий день, тобто — на завтра. Але біда в тому, що те “завтра” може і не настати, а тому кожного разу ми будемо шукати все нові і нові причини, щоб не вирішити все сьогодні.

Прокидайтесь раніше. Почніть зі зміни свого усталеного розпорядку дня. Якщо ви раніше не охоче вставали вранці, спробуйте прокидатися раніше, приділяти пів години для фізичних вправ, практикуйте ранкову пробіжку або прогулянку в парку.

Стежте за тим, що ви їсте. Записувати все, що ви з’їли впродовж дня, нудно, проте в результаті можна чітко побачити, наскільки мало справді потрібних продуктів потрапляє до організму і як часто вони замінюються надлишком цукру чи жиру.

Частіше погоджуйтесь. Почніть говорити “так” тим речам, яких раніше уникали: зустрічам, проєктам, викликам. Навіть якщо спочатку вам страшно, все одно погоджуйтесь. Це найпростіший і найшвидший спосіб розширити свої безпечні кордони. Звичайно, діяти собі на шкоду теж не варто. Не забувайте, що вихід із зони комфорту починається з переоцінки поглядів на всі події в житті й оточенні. Коли ви зрозумієте, в чому суть і користь руйнування своїх звичних рамок, то почнете швидше рухатися до мрій і життєвих цілей. Потрібно зробити лише один маленький крок.

Виступайте публічно. Для багатьох це звучить моторошно, і здається, що вам точно не доведеться виступати перед великою аудиторією. Однак ніхто не знає, які сюрпризи можливі в майбутньому, тож починайте просто зараз.

Спілкуйтесь з незнайомцями. Якщо ви не екстраверт чи політик, тоді не використовуєте кожну нагоду, щоб поспілкуватись з новими людьми. Однак це потрібно робити в будь-якому випадку. Взаємодія з іншими позитивно впливає на настрій. Завдяки цьому ви розширюєте коло спілкування, у вас з’являтимуться нові ідеї, а ще — ви станете більш впевненими в собі.

Оксана Симоненко

Нагору