ЖИТТЯ

29 травня: який сьогодні день

Сьогодні в Україні святкують День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження, а також День топографічної служби Збройних Сил України. Крім того, рівно 391 рік тому підписана Переяславська угода – договір між українською козацькою старшиною і польським гетьманом Конецпольським.

Детальніше про це розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день миротворців. В Україні цей день був впроваджений Указом Президента “Про Міжнародний день миротворців” від 30 квітня 2003 року. Українські миротворці входять до міжнародних місій з 1992 року. За цей час в них взяло участь близько 45 тис. українських військовослужбовців, з яких 55 загинуло. Наразі ЗС України беруть участь в 8 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у 6 країнах світу та районі Аб’єй.

Всесвітній день здоров’я травної системи. Від гастроентерологічних захворювань страждають всі вікові групи населення. Більшість — це працездатні люди. Хвороби органів травлення посідатимуть одне із провідних місць у структурі захворюваності населення, згідно з прогнозами ВООЗ. 29 травня — Всесвітній день здорового травлення. За оцінками фахівців, причиною більшості захворювань є неправильне харчування і пов’язане з ним порушення роботи органів травлення.

День топографічної служби ЗС України. Топографічна служба Збройних Сил України призначена для завчасної підготовки території України в топогеодезичному відношенні, топогеодезичного і навігаційного забезпечення повсякденної діяльності Збройних Сил України, топогеодезичного і навігаційного забезпечення військ (сил) в операціях (бойових діях).

День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження України. Відзначається щорічно в останню суботу травня. Першою українською друкарнею можна вважати краківську друкарню Швайпольта Фіоля, в якій у 1491 році з’явилися перші книги, надруковані кирилицею. Друкарня Фіоля видавала книги для України та суміжних країн, вона почала видання книг кирилицею в тій формі, яку продовжили друкарні в Україні.

Іменини сьогодні відзначають Олександр, Аркадій, Георгій, Єфрем, Модест, Муза, Микола, Петро, Федір.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1630 — підписана Переяславська угода, договір між українською козацькою старшиною і польським гетьманом С. Конецпольським.

1738 — у Петербурзі видано імператорський указ про повернення козаків і посполитих, що втекли в Гетьманщину та в Російську імперію, на Слобідську Україну.

1802 — академік Василь Петров відкрив явище електричної дуги.

1942 — у ході Другої світової війни німецька армія під Харковом завершила оточення понад 250-тисячного угруповання військ Червоної армії.

1953 — людина вперше здолала найвищу точку планети — на вершину Джомолунгми (8 848 м) піднялись новозеландець Едмунд Персиваль Гілларі і шерп Норгей Тенцинґ.

1964 — у Києві відкрили для відвідувачів найбільший в СРСР ботанічний сад.

1990 — 40 європейських держав, Європейський інвестиційний банк і Європейська економічна спільнота уклали угоду про створення Європейського банку реконструкції та розвитку.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1855 — Девід Брюс (помер в 1931), англійський мікробіолог, паразитолог, який відкрив низку бактерій і збудників хвороб.

1917 — Джон Фіцджеральд Кеннеді (убитий в 1963), 35-й президент США (1961-1963).

1953 — Деніел Ельфман, американський композитор, автор саундтреків до мультфільмів “Сімпсони”, “Труп нареченої”, фільмів “Едвард Руки-ножиці”, “Чарлі і шоколадна фабрика” і багатьох інших.

1967 — Ноель Галлагер, англійський музикант, співак, гітарист і автор пісень британської рок-групи Oasis.

1975 — Мелані Браун, англійська співачка, екс-солістка групи Spice Girls.

Юлія Кравченко

Нагору