Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

31 травня: який сьогодні день

В цей день у світі відзначають декілька цікавих свят, таких як День без тютюну або День блондинок. Також цього дня в 1894 році відкрили електричний трамвай у Львові.

Деталі про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День народження велосипедного спорту. Саме в цей день в 1868 році була організована на алеях парку паризького передмістя Сен-Клу перша велогонка на 2 тисячі метрів. Переможцем став Джеймс Мур, 18-річний англієць-емігрант з Парижа.

Всесвітній день без тютюну. Цей день проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я на 42 сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я. Його метою є поширення інформації про ризики, пов’язані з вживанням тютюну.

Всесвітній день блондинок. Існує дві версії виникнення цього свята. Згідно з першою, ініціаторами проведення в останній день весни Всесвітнього дня блондинок є жінки-адвокати зі світлим волоссям з США. У 2001 році жінки-юристи та адвокати, ображені нерівністю жінок і чоловіків, вирішили боротися з таким несправедливим становищем і з тим, що колеги не визнавали їх професійні здібності. Існує й інша версія: відправною точкою для свята могла стати комедійна стрічка “Блондинка в законі” із Різ Візерспун у головній ролі. Прем’єра відбулася незадовго до оголошення свята, 26 червня 2001 року.

Всесвітній день папуг. Свято було засноване в 2004 році Всесвітнім фондом папуг і є чудовою нагодою відзначити цих красивих і розумних птахів. Всесвітній фонд папуг – це міжнародна благодійна організація, що займається порятунком папуг. Фонд був заснований в 1989 році в Парадайз-парку в Корнуоллі (Великобританія).

Іменини 31 травня відзначають Олександра, Андрій, Богдан, Василь, Давид, Денис, Ісаак, Клавдія, Христина, Лев, Макар, Матрона, Михайло, Павло, Петро, ​​Семен, Фаїна, Федот, Юліан, Юлія.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1879 — у Берліні відкрили першу у світі електричну залізницю та продемонстрували перший електропоїзд, сконструйований Вернером фон Сіменсом.

1884 — американський лікар та пропагандист вегетаріанства Джон Келлог запатентував кукурудзяні пластівці.

1894 — відкрили електричний трамвай у Львові.

1918 — в радянській Росії введено спільне навчання школярів і школярок.

1946 — у Києві створено літакобудівне конструкторське бюро Олега Антонова.

1988 — Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day).

1989 — на установчій конференції у Неаполі утворили Міжнародну асоціацію україністів.

1997 — підписано Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Російською Федерацією й Україною.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1948 – Світлана Алексієвич, білоруська письменниця і публіцистка, лауреатка Нобелівської премії з літератури.

1965 – Брук Шилдс, американська модель, актриса.

1976 – Колін Джеймс Фаррелл, ірландський кіноактор.

Оксана Симоненко

Нагору