ЖИТТЯ

1 червня: який сьогодні день

У цей день відзначають безліч цікавих та важливих свят, таких як Міжнародний день захисту дітей та Всесвітній день батьків. 1 червня 1926 року народилась Мерилін Монро, знаменита кіноактриса.

Деталі про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день захисту дітей. Цей день був заснований в листопаді 1949 року в Парижі рішенням конгресу Міжнародної демократичної федерації жінок. День захисту дітей проводиться з метою привернути увагу дорослих до дотримання прав дітей на свободу думки, освіти, звернути увагу на проблеми неповнолітніх, їхню роль і місце в суспільстві, а також захистити їх від насильства.

Всесвітній день батьків. Свято було проголошено на 66-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 вересня 2012 року. У цей день вшановують найголовніших людей для кожного. Саме батьки дають людині життя, плекають, люблять своїх дітей, прагнуть підтримати в скрутну хвилину, не вимагаючи нічого натомість

Всесвітній день обізнаності про рифи. Риф – це підводне або надводне піднесення морського дна на мілководді. Утворюється при руйнуванні скелястого дна і берегів або в результаті розростання колоній коралових поліпів, деяких водоростей, молюсків тощо.

Всесвітній день молока. Це свято засновано в 2001 році продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (ФАО), щоб визнати важливість молока, як глобального продукту харчування і відзначити молочний сектор. З тих пір щорічно в усьому світі активно рекламують переваги молока і молочних продуктів.

Іменини 1 червня відзначають Олександр, Анастасія, Андрій, Антон, Валентин, Василь, Віктор, Георгій, Григорій, Дмитро, Іван, Ігнатій, Корнилій, Максим, Матвій, Митрофан, Михайло, Микола, Олег, Онуфрій, Павло, Сергій.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1961 — сингл Елвіса Преслі “Surrender” вийшов на першу сходинку британського хіт-параду.

1969 — у Канаді на радіо і телебаченні заборонено рекламу тютюнових виробів.

1980 — почав роботу перший цілодобовий інформаційний канал Cable News Network (CNN), який, за словами його власника Теда Тернера, буде в ефірі “до кінця цього світу”.

1988 — президент США Рональд Рейган і радянський лідер Михайло Горбачов обмінялися в Москві ратифікаційними документами договору про скорочення ядерних ракет середнього радіусу дії, підписаного у грудні 1987 року.

1990 — на екрани США вийшов фільм “Згадати все” за участю Арнольда Шварценеггера.

1990 — у Вашингтоні президент США Джордж Буш та радянський лідер Михайло Горбачов підписали договір про припинення виробництва хімічної зброї та скорочення вже існуючих її арсеналів.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1871 — Аліс Гі-Бланше (померла у 1968), французька кінематографістка, перша за всю історію жінка-кінорежисер та продюсер.

1926 — Мерилін Монро (померла у 1962), кіноактриса (“Джентльмени надають перевагу блондинкам”, “Діаманти — найкращі друзі дівчат”, “У джазі тільки дівчата”).

1935 — Норман Фостер, британський архітектор, один з творців стилю хай-тек.

1937 — Морган Фрімен, американський актор (“Водій міс Дейзі”, “Слава”, “Втеча з Шоушенка”).

1947 — Рон Вуд, британський рок-гітарист (The Faces, The Rolling Stones).

1963 — Алан Чарльз Вайдлер, англійський рок-музикант (клавішник, співак; Depeche Mode: Shake the Disease, Black Celebration, Music for the Masses).

1974 — Аланіс Моріссетт, канадська співачка.

Оксана Симоненко

Нагору