ЖИТТЯ

Велосипеди на дорогах Переяслава: що думають водії та поліція

Велосипед — не тільки екологічний транспорт, а ще й дуже популярний в Переяславі. До речі, саме сьогодні світ відзначає День велосипеда. Сезон велопоїздок вже давно стартував. Ми дослідили плюси та мінуси цього транспорту.

Напередодні Дня велосипеда ми помітили декілька припаркованих автівок на велодоріжках. Їм активно сигналили інші автомобілісти, втім, водіїв у припаркованих машинах не було. Неправильна парковка — справді серйозна проблема, бо вона не просто заважає руху інших транспортних засобів, а ще й може спровокувати ДТП. Кермувальників, які залишають автівки на велодоріжках, потрібно штрафувати. Саме тому Інформатор вирішив розпитати в переяславців про переваги й недоліки руху на велосипеді в нашому місті.

Дмитро Зубченко розповів таке:

— Викликає розпач те, що деякі недобросовісні водії паркуються на велосипедних доріжках, через що велосипедисту потрібно виїздити на автомобільну дорогу, щоб об’їхати машину. А це наражає велосипедиста на небезпеку. Іще деякі велосипедисти не знають правила правої руки, тому їдуть з якого їм заманеться боку.

Дмитро Карман говорить:

— В принципі, мене все задовольняє. Проїхати велосипедом у будь-яку локацію ніколи не було проблемою. Єдине, чого хотілося, — щоби було більше ділянок для велосипедів. Ще, як водієві автомобіля, мені дуже не подобається, коли господарі своїх залізних конів не мають ніяких світловідбиваючих приладів у темну пору доби або, що ще гірше, коли йде дощ. Велосипедистів тоді взагалі не видно! Ну і не подобається, що велосипед — це той транспорт, яким сміливо можна користуватися в нетверезому стані. І таких горепедалістів вистачає в нашому місті.

Оксана Тороп часто рухається містом на велосипеді. Ось що помічала вона:

— Значним плюсом для прогулянок на велосипеді в Переяславі для мене є природа та різноманіття пейзажів: можна їздити полем, біля річки, в лісі — і все буде добре, аж поки ти не виїдеш у місто. Хоча й у минулому році подекуди намалювали велодоріжки, все ж таки вони є лише в центрі Переяслава. Ввечері виїжджати в місто буває небезпечно: ти навіть з ліхтариками не завжди побачиш ями на дорозі.

Начальник сектору реагування патрульної поліції Сергій Шило розповів, як саме ПДР порушують велосипедисти та що робити, коли хтось паркується на велодоріжках:

— На багатьох велосипедах у Переяславі немає розпізнавальних знаків (катафотів). У нічний час бажано, щоби велосипедисти вдягали світловідбиваючий одяг — до прикладу, жилет. Але найголовніша проблема — майже ніхто з велосипедистів не знає й ніколи не вчив правила дорожнього руху — хто як хоче, так і їздить. Якщо людині на велосипеді потрібно повернути, а там великий потік машин — вона усе одно повертає. Щодо велосипедних доріжок. Паркуватися автівкам на них не можна! В свою чергу велосипедисти теж не завжди дотримуються правил та ігнорують ці доріжки, рухаючись там, де не повинні. Запам’ятайте, якщо машина припаркована на велодоріжці, дзвоніть в поліцію — наряд відреагує.

Нагадуємо, сьогодні в Переяславі сталася ДТП. Зіткнулись два автомобілі.

Юлія Кравченко

Нагору