Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Ukraїner вирушив на вітрильному човні в експедицію Дніпром: про що знімали на Переяславщині

Нещодавно до Переяслава завітала команда Ukraїner, яка здійснює експедицію акваторією Дніпра та прибережних сіл та міст. Прагне дослідити різні стани природи, а також зняти серію документальних історій. 

31 травня розпочалася перша водна експедиція Дніпром медіапроєкту Ukraїner. Команда на вітрильному човні вирушила з Вишгорода Київської області, а закінчить експедицію в Черкасах. Триватиме вона майже три тижні. Детальніше про це 7 червня Інформатору розповіла Каріна Пілюгіна, продюсерка проєкту Ukraїner. Саме тоді команда побувала в Переяславі.

– Ми об’їхали Україну на авто вже майже двічі, це були подорожі горами та полями, але жодного разу не були на воді, – говорить вона. – Тому в нас виникла ідея дослідити акваторію Дніпра. Та і взагалі зрозуміти для себе, чи це можливо. За результатами цієї подорожі ми плануємо випустити серію документальних історій в партнерстві зі швейцарською агенцією розвитку та співробітництва. А також випустимо документальний фільм, який називаємо “Boat movie”. Фільм розповість про наш побут на борту, переживання та відчуття кожного з учасників команди, також про ті цікаві речі, людей та все, що зустрінемо на своєму шляху.

В експедиції – шість людей: капітан, три оператори, фотограф та продюсерка. Знімають історії про людей та ініціативи, які займаються збереженням водних ресурсів, охороною природи. Також фіксують різні стани природи, записують звуки птахів, фотографують їх.

– Ми переконані, тільки тоді, коли ти пізнаєш те, що маєш, то можеш його в певній мірі цінувати. Ще одна мета нашої експедиції — стимулювати розвиток нашої інфраструктури саме для річкового транспорту та водного туризму. І разом з нашим капітаном ми намагаємось це питання дослідити, – пояснює Пілюгіна. – З перших днів експедиції ми потрапляли в різні пригоди: шторм, застрягали на мілині, рятували мотор. Хлопці навіть були цілу годину в холодній воді для того, щоб очистити мотор. Але окрім цього, ми висаджувались у Витачеві Київської області, були в заказнику “Бориспільські острови”, піднімались на Лису гору, там відкривається дуже красивий вид на Свято-Преображенську церкву та на затоплені території. Також ми були у Ржищеві, Балико-Щучинці, а останні кілька днів досліджували Переяслав. Тут ми відвідали музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Їздили з Миколою Богатирем, активістом та громадським діячем, до села Циблі, де знімали історію про затоплені села. Надалі плануємо відвідати Трахтемирів та Канів Черкаської області.

Про Ukraїner

Перша антропологічно-етнографічна експедиція тривала з червня 2016-го по жовтень 2018-го і охопила всі 16 історичних регіонів України — від Слобожанщини до Поділля, від Волині до Таврії, крім тих територій, що тимчасово окуповані. Ukraїner розповідає пізнавальні історії про найвіддаленіші куточки, людей, мистецтво та бізнес в Україні. Понад 200 волонтерів створюють історії, які показують інакшу Україну.

Ukraїner створений журналістом і письменником Богданом Логвиненком як волонтерський медіа-проєкт. До кінця 2019 року створено колекцію медіа-матеріалів, які перекладаються дев’ятьма мовами, видано дві книги, відзнято повнометражний документальний фільм, реалізовано спільні з урядовими партнерами національні акції, за підтримки українських дипломатів проведені заходи в низці європейських столиць.

Каріна Пілюгіна, продюсерка проєкту Ukraїner

Перша водна експедиція Ukraїner розпочалася 31 травня

Після експедиції Ukraїner випустить серію документальних історій

Церква святого Іллі у Циблях

У першу водну експедицію вирушила команда із шести осіб

Нагадаємо, що початок червня вже позаду. Як Переяслав поринає у найбезтурботнішу пору року, ви можете побачити у цьому фоторепортажі. 

Оксана Симоненко

Фото надали в Ukraїner

Нагору