ЖИТТЯ

Без Португалії, зате з Україною та Австрією: прогнозуємо, хто пройде до плейоф Євро-2020

Перед останнім туром групового етапу Євро-2020 аналізуємо ситуацію в турнірних таблицях. Чому Португалія може вилетіти, а Україні не пощастить у плейоф.

Завершився другий тур групового етапу чемпіонату Європи з футболу. Деякі команди вже забезпечили собі місця у плейоф, дехто ж точно покидає турнір. Інформатор розбирає, хто ж має найбільші шанси потрапити до 16 кращих команд Євро-2020. Що чекає на збірну України?

Група А

Після двох впевнених перемог (по 3:0) над Туреччиною та Швейцарією Італія забронювала вихід до 1/8 фіналу. При цьому за перше місце в останньому турі вона побореться з Вельсом, який зараз має 4 очки. Британці стали сюрпризом цього Євро, однак є варіант, що вони опустяться навіть на третє місце. Якщо Швейцарія переможе Туреччину з різницею щонайменше у 3 м’ячі, а Вельс програє Італії у 2 і більше, то саме швейцарці стануть другими. Третіми у цій групі навряд хтось хоче опинятися, адже не хочеться грати вже в 1/8 фіналу з Бельгією чи Францією. До слова, система із чотирма найкращими третіми місцями у плейоф занадто складна, щоб щось прогнозувати до моменту, коли стануть відомі підсумкові результати у всіх групах.

Прогноз: 1. Італія – 9 очок; 2. Вельс – 4; 3. Швейцарія – 4;. 4. Туреччина – 0.

Група В

Тут до плейоф точно проходить Бельгія, у якої дві перемоги. А далі нічогісінько не зрозуміло. Фінляндія може посісти як перше місце в групі, якщо переможе бельгійців в останньому турі, так і взагалі не вийти до 1/8 фіналу. Данія після двох поразок все одно може пройти далі з другого місця. І це, на диво, здається чи не найреальнішим варіантом. Навряд чи фіни мають хоча б теоретичні шанси проти бельгійців, там цілком можливий розгром. А от Данія все-таки зобов’язана нарешті перемогти, тим паче, таку Росію. Варто це робити з перевагою не в один м’яч. За такого розкладу краща команда з цих трьох визначиться за забитими/пропущеними м’ячами.

Прогноз: 1. Бельгія – 9 очок; 2. Данія – 3; 3. Фінляндія – 3; 4. Росія – 3.

Група С

Нідерланди – єдина команда, яка наразі забезпечила собі перше місце в групі. Вона перемогла головних конкурентів – Україну (3:2) та Австрію (2:0). Саме вони й розіграють між собою друге місце в очному протистоянні завтра, 21 червня, о 19:00. Українцям вистачить і нічиєї, адже вони мають кращу статистику за голами. При цьому поразка взагалі може позбавити нашу збірну плейоф. Букмекери все-таки прогнозують нічию з невеличкою перевагою України. Однак другому місцю не варто аж надто радіти, адже на наступному етапі команда, яка його посяде, скоріше за все, зіграє з Італією.  Північна Македонія вже не має шансів поборотися за плейоф. В останньому турі вона може набрати очки престижу в матчі з Нідерландами.

Прогноз: 1. Нідерланди – 9 очок; 2. Україна – 4; 3. Австрія – 4; 4. Північна Македонія – 0.

Група D

Чехія – одне з відкриттів Євро-2020, перед останнім туром вона з 4 очками посідає перше місце в групі. І здається, що місце у плейоф ця збірна собі вже забезпечила, але з якої позиції: першої, другої чи третьої? Якою б непереконливою не була зараз Англія, вона завжди вважатиметься фаворитом. Тож із чехами англійці мають вирвати свої три очки. А хорвати мають перемагати шотландців, якщо не хочуть стати одним із головних розчарувань турніру. Якщо все складеться саме так, то Чехія може опуститися аж на третє місце. Але все ж припустимо, що Англії чехи поступляться з мінімальним рахунком, так само, як і Хорватія переможе Шотландію з різницею в один гол. Тоді за різницею м’ячів чехи стануть кращими.

Прогноз: 1. Англія – 7 очок; 2. Чехія – 4; 3. Хорватія – 4; 4. Шотландія – 1.

Група Е

4, 3, 2, 1 – очки. Швеція, Словаччина, Іспанія, Польща – команди. Дуже дивна група і надзвичайно складна для прогнозування. Іспанія стартувала найгірше зі всіх топзбірних. Чому вона має проходити до плейоф, просто незрозуміло. Однак можна припустити, що останній матч у групі зі Словаччиною Фурія Роха зіграє наче останній у житті – і все ж пройде до наступного етапу. А можливо, навіть стане переможцем квартету, тому що Польща не повинна програти Швеції. Ви реально вірите, що найкращий бомбардир сезону, один із головним претендентів на “Золотий м’яч” Роберт Левандовський так легко відпустить цей турнір? Тож у цій групі все ще може перевернутися з ніг на голову.

Прогноз: 1. Іспанія – 5 очок; 2. Польща – 4; 3. Швеція – 4; 4. Словаччина – 2.

Група F

Чому всі раптом вирішили, що із “групи смерті” вийде три команди? На те вона й найсильніша за складом, щоб очки там не дарувалися, а виборювалися у важкій боротьбі. Угорщина в матчі з Францією довела, що не стане “хлопчиком для биття” – 1:1. А Німеччина показала Португалії, хто справжній фаворит цього чемпіонату – 4:2. Зараз у Франції 4 очки, у Німеччини та Португалії – по 3, в Угорщини – одне. Німеччина в останньому турі має перемагати Угорщину й не турбуватися про своє місце в плейоф. Франція після матчу із Португалією може як лишитися на першому місці (у випадку перемоги), так і впасти на третє (при поразці), або ж стане другою (за своєї нічиєї та перемоги Німеччини). Але все ж здається, що діючі чемпіони Європи не стануть ризикувати. За складом вони значно сильніші за Португалію. Тож португальці, скоріше за все, програють і поїдуть додому вже після групового етапу.

Прогноз: 1. Франція – 7 очок; 2. Німеччина – 6; 3. Португалія – 3; 4. Угорщина – 1.

Згідно з нашими прогнозами, після 23 червня сформуються такі пари 1/8 фіналу Євро-2020:

  • Бельгія – Швеція
  • Італія – Україна
  • Франція – Швейцарія
  • Чехія – Польща
  • Іспанія – Австрія
  • Англія – Німеччина
  • Нідерланди – Хорватія
  • Вельс – Данія

Нагадаємо, що після першого туру Євро-2020 ми розповідали про найцікавіші його події. Зупинка серця на футбольному полі, поразка України, супергол чеха Патріка Шика – читайте про це за посиланням.

Віталій Усик

Нагору