ЖИТТЯ

Зупинка серця, поразка України, супергол Шика: що треба знати про перший тур Євро-2020

Матч України з Нідерландами, зупинка серця на футбольному полі, успіхи фаворитів. Читайте про це в огляді першого туру Євро-2020 від Інформатора.

Футбольний чемпіонат Європи розпочався лише 11 червня, а вже встиг промайнути перший тур групового етапу. Він не обійшовся без цікавих подій. Однак, якщо вам не вдається слідкувати за всіма матчами, ми відберемо для вас найцікавіше. Інформатор розповідає про п’ять новин старту Євро-2020, які ви точно маєте знати.

Україна програла Нідерландам. Це було прогнозовано, адже нідерландці грали на власному полі в Амстердамі і вони одні з фаворитів Євро. При цьому букмекери давали на їхню перемогу в матчі коефіцієнт близько 1,5, а на українців – 6,5 (чим більший кофф, тим менше шансів на перемогу). До 58 хвилини українська збірна вже поступалася 0:2, а було б іще більше, якби не феноменальна гра нашого голкіпера Георгія Бущана. І тут би якось домучити ці 90 хвилин і сподіватися на успіх із Північною Македонією та Австрією. Однак українці прокинулися на кілька хвилин і цього виявилося достатньо, щоб відігратися: на 75 хвилині забив Андрій Ярмоленко, а на 79-й – Роман Яремчук. І все ж за п’ять хвилин до кінця основного часу Нідерланди забили переможний м’яч – 3:2.

Які висновки? Відчуття – розчарування (могли ж взяти очко!). Результат – обнадійливий. Гра – не обнадійлива. Прогноз – страшно, що провалимося. Патріотичний прогноз – точно не буде гірше, ніж на Євро-2016 (там ми не спромоглися навіть голом відзначитися), та й Австрію з Північною Македонією можна й треба обігрувати.

У данця Крістіана Еріксена на футбольному полі зупинилося серце. Нічим не примітний матч групи В Данія – Фінляндія, який відбувся 12 червня, раптом став найбільш обговорюваним у світі. Було б чудово, якби через спортивну складову. Однак насправді через те, що на полі під час гри мало не трапилася трагедія. На 43 хвилині матчу лідер данської збірної Крістіан Еріксен неочікувано завалився на газон. До нього кинулися партнери по команді, а арбітр негайно викликав медиків. У ці моменти в кадрі можна було побачити лише порожні розплющені очі Еріксена, які вже були “десь не з нами”.

Згодом стало відомо, що у спортсмена сталася зупинка серця і деякий час він був мертвим. Медики приводили його до тями за допомогою масажу серця. Данська команда обступила їх, прикривши від телекамер та тисяч вболівальників на стадіоні. Футболісти та глядачі плакали. Капітан збірної Данії Сімон К’єр, окрім того, що першим допоміг Еріксену, не давши його язику запасти в горлі, також у найтяжчий період заспокоював його кохану.

Зрештою з поля Еріксена вивозили при свідомості. А в лікарні він уже навіть міг говорити і сам зв’язався із партнерами, попросив, щоб вони продовжили гру. Через два дні він з’явився перед об’єктивами відеокамер у вікні шпиталю, мав досить непоганий вигляд. А згодом написав у соцмережі, що почувається добре, зараз має пройти низку обстежень. При цьому багато фахівців зазначають, що після такого 29-річний Крістіан Еріксен не зможе повернутися у професійний футбол.

Фінляндія – відкриття Євро? Матч між Данією та Фінляндією відновили майже через дві години за рахунку 0:0. Шок? Просто поганий день? Хтозна, але факт такий – Данія у підсумку програла. Красивої історії про “за себе та за того хлопця” не вийшло. 23:1 за ударами, 6:1 за ударами в площину воріт на користь данців, плюс нереалізований пенальті. А фінам вистачило одного точного пострілу Пох’янпало. Звичайно, пощастило. Але тепер у збірної Фінляндії є чудові шанси вийти з групи навіть з другого місця. Припустимо, що Бельгії вона програє точно, а із Росією зіграє внічию (росіян і обіграти в принципі можна). При цьому Данія виграє в Росії, але програє Бельгії. І таблиця матиме такий вигляд: Бельгія – 9 очок, Фінляндія – 4, Данія – 3, Росія – 1. А друга позиція групи В у плейоф виходить на другу позицію групи А, а це, скоріше за все, Вельс, Швейцарія або Туреччина. З усіма можна грати й виходити аж до чвертьфіналу.

Іспанія та Німеччина втратили очки. А те, що перші місця в групах посядуть головні фаворити, сумнівів майже не викликає. Стартували ж вони впевнено. Італія розгромила Туреччину 3:0, Бельгія з таким же рахунком перемогла Росію, Нідерланди не без проблем впоралися з Україною 3:2, Англія виграла у Хорватії 1:0, Португалія в кінці матчу дотиснула Угорщину 3:0. При цьому португалець Кріштіану Роналду оформив дубль і з 11 голами став найкращим бомбардиром в історії чемпіонатів Європи. Його найближчий переслідувач із Франції Мішель Платіні забив 9 (більше не заб’є, бо давно завершив кар’єру).

Те, що без очок після першого туру залишилася Німеччина, не має дивувати. Адже грала вона із діючим чемпіоном світу – Францією, поступилася 0:1. Це цілком міг бути потенційний фінал Євро-2020. Якщо ці дві команди посядуть перші два місця, то наступного разу можуть зустрітися саме у фіналі. Й це буде справедливо. Однак не варто забувати про діючого чемпіона Європи Португалію, яка також потрапила до цієї групи. Тобто в кожному турі нас очікує матч, вартий фінального: вчора, 15 червня, Франція – Німеччина, 19 червня Португалія – Німеччина, 23 червня Португалія – Франція.

А от нульова нічия іспанців зі шведами розчарувала. Звичайно, це ніяк не впливає на високі шанси Іспанії вийти з групи, однак сама команда не вражає. Судячи з першого матчу, в ній не вистачає стержня, справжнього лідера, зіркового набору гравців. Здається, що це найслабша Фурія Роха за останні роки. Розглядати її як фаворита чемпіонату якось не виходить.

Патрік Шик забив один із найкрасивіших голів в історії чемпіонатів Європи. 14 червня у матчі Шотландія – Чехія на 52 хвилині нападник чехів Патрік Шик отримав м’яча у центрі поля. І вперіщив по ньому. Навіщо? Бо побачив, що шотландський голкіпер Девід Маршалл вийшов задалеко з воріт. М’яч за неймовірною траекторією влетів у сітку. Словом, це варто побачити. Цей гол вже охрестили одним із найкрасивішим не лише на цьому Євро, а й в історії чемпіонатів. Це був другий гол Шика у матчі, а Чехія перемогла 2:0.

Свій матч другого туру Україна проведе вже завтра, 17 червня, о 16:00 в Бухаресті. Суперник – Північна Македонія. Перемагати в цьому матчі потрібно обов’язкого.

Нагадаємо, що раніше Інформатор відповів на найпоширеніші запитання щодо Євро. Чому Україна не виграє чемпіонат, а Шевченко не відзначиться голом, читайте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору