ЖИТТЯ

Про Євро-2020 простими словами: сім відповідей на банальні запитання

Сьогодні розпочинається наймасштабніший футбольний турнір Європи. Якщо ви хочете бути в темі головної події найближчого місяця, ця публікація може вам допомогти.

Сьогодні, 11 червня, стартує чемпіонат Європи з футболу або простіше Євро-2020. Триватиме він цілий місяць. Участь у ньому візьме і збірна України. Тож для нас ця спортивна подія набуває особливого значення. Справжні вболівальники чекали цього аж п’ять років, оскільки через епідемію коронавірусу форум перенесли з минулого літа. А от у людей, які футболом цікавляться “лише на свята”, тобто в ось такі періоди, виникне багато запитань. Тож Інформатор спробує спростити їм життя. Ми припустили, що б могли запитати люди, які вперше всядуться перед телевізорами дивитися Євро, і дали відповіді. Звичайно ж, про правила футболу в цій статті ми не розповідатимемо: як кажуть, гугл – в допомогу.

Що таке Євро?

Це – чемпіонат Європи з футболу, найпрестижніша континентальна першість світу. Проводиться із 1960-го кожні чотири роки, тобто у 2021-му буде вже 16-й турнір. Проходить він під егідою УЄФА (Європейського союзу футбольних асоціацій). До речі, у першому чемпіонаті перемогла збірна СРСР, яка у фіналі була сильнішою за Югославію.

Чому грають не всі країни?

Насправді у кваліфікації грають всі європейські збірні команди, країни яких прийняті в УЄФА. Однак до фінального етапу турніру проходять лише найсильніші. В історії змагань їхній формат кілька разів змінювався: у фінальному етапі було і 4 учасники, і 8, а з 1996 року – 16. У 2016 році вперше у Євро зіграли 24 команди. Так буде й цьогоріч. Всі збірні розділені на 6 груп, до 1/8 фіналу з кожної вийдуть дві найкращі, а також 4 кращі треті місця.

Україна виграє Євро?

Якими б ми патріотами та оптимістами не були, мабуть, все-таки ні. За прогнозами букмекерів (ми спеціально взяли закордонну контору William Hill, щоб ви навіть не запідозрили нас у рекламі), Україна перебуває якраз у середині рейтингу серед всіх команд. На її перемогу британці дають коефіцієнт 101. Тобто якщо ви поставите на те, що наша збірна забере кубок, 100 гривень, то виграєте понад 10 тисяч. Словом, букмекери вважають, що шанси у нас мізерні.

А от вийти із групи українці мають. Зрозуміло, що перше місце посяде потужна збірна Нідерландів. А от за другу путівку до плейоф поборються Україна та Австрія, наших хлопців тут вважають фаворитами. Інша справа, що у випадку, якщо ми не посядемо перше місце, в плейоф доведеться несолодко: можемо потрапити і на Італію, і на Францію, і на Німеччину, і на Португалію, і на Іспанію.

До слова, головними фаворитами на тріумф у турнірі букмекери вважають Францію, Англію, Бельгію, Португалію, Італію, Іспанію та Німеччину. Тож наш прогноз такий: Україна покине Євро вже після 1/8 фіналу.

А ми поїдемо на стадіон?

Чемпіонат проходитиме в 11 різних містах десятьох європейських країн. На жаль, України (хоча б Києва) серед них не буде. А от поїхати у міста, де наша збірна проведе матчі групового етапу, можна. У вас же десь завалявся зайвий квиточок? 13 червня о 22:00 за київським часом Україна зіграє свій перший матч з Нідерландами в Амстердамі. За інформацією із сайту УЄФА, на “Йоган Кройф Арена” прийматимуть від 25 до 45 відсотків глядачів. Потім наша збірна відправиться в Румунію, де в Бухаресті проведе два інші матчі: 17 червня о 16:00 з Північною Македонією та 21 червня о 19:00 з Австрією. Про те, куди ми поїдемо в плейоф, поки що говорити зарано.

Де можна подивитися?

В Україні офіційним транслятором є “Медіа група Україна”, до складу якої входять канали “Футбол 1/2/3” та “Україна”. Матчі о 22:00 можна буде подивитися як на загальнонаціональній “Україні”, так і на “Футбол 1”. Ігри в інший час транслюватимуть лише на “Футбол 1”. Також легально Євро можна буде подивитися на ресурсі Оll.tv.

А Шевченко заб’є гол?

Якщо хтось поставить вам подібне запитання, це означає, що настав час розповісти про теперішній склад збірної України. Це зібрання футболістів багато хто вважає золотим, і можливо, вони перевершать “світовий” успіх 2006 року Шевченка, Шовковського, Вороніна та Реброва. Андрій Миколайович Шевченко долучиться до цього успіху вже як головний тренер, а Олександр Володимирович Шовковський – як його помічник.

Хто ж робитиме погоду на футбольному полі? Звичайно, фіналіст цьогорічної Ліги чемпіонів у складі англійського “Манчестер Сіті” Олександр Зінченко. Він зумів вибороти собі місце в основі надзіркового складу Пепа Гвардіоли, а в збірній вже давно став одним із лідерів та ще й найпопулярнішим футболістом України. З трибун його додатково мотивуватиме вагітна дружина Влада Седан, яка працюватиме на Євро як журналістка.

Руслан Маліновський так “розкочегарився” в італійській “Аталанті”, що навіть став найкращим асистентом Серії А. Його статистика за сезон вражає: 8 голів, 12 результативних передач. Якщо на Євро він продовжить у тому ж дусі, то суперникам буде ой як непросто. Особливо слід остерігатися його “гармати” з лівої. Якщо кілька разів такі постріли закінчаться голами, можна припустити, що Маліновського заберуть у якийсь топ-клуб. Тож старатися є заради чого.

Так само і для Віталія Миколенка цей турнір може стати квитком до європейського гранда. Цей лівий захисник уже явно переріс рівень київського “Динамо”, але за копійки його точно не продадуть. Тож Євро – чудова нагода набити ціну.

Ну а доповнять цю когорту лідерів вже досвідчені Андрій Ярмоленко, Марлос та Тарас Степаненко. Їх підтримають менш досвідчені, але не менш класні Роман Яремчук, Микола Шапаренко та Олександр Караваєв. Про суперталановитого Віктора Циганкова (до слова, випускника переяславського університету) поки що не говоримо, бо він на Євро їде з травмою.

Що буде, якщо Україна виграє Євро?

Вона стане лише 11 командою в історії, якій підкориться титул чемпіона Європи. Зрозуміло, що для нашої збірної це стане найбільшим успіхом. Адже це лише третій фінальний етап Євро для України: у 2012-му ми посіли третє місце в групі, у 2016-му – четверте. Тож плейоф вже можна успіхом вважати. Однак у 2004-му Грецію також не розглядали як претендента на перемогу, а вона сенсаційно забрала кубок. І та збірна точно не сильніша, ніж українська теперішня.

А що ж буде футболістам? Кожна збірна за вихід до групового етапу отримала по 9,25 мільйона євро. На груповому етапі команди додатково отримають по 1,5 млн євро за перемогу і 0,75 млн євро за нічию. За вихід в 1/8 фіналу – 2 млн євро, за вихід до чвертьфіналу – ще 3,25 млн євро. Ті, хто вийде в півфінал, отримають 5 млн євро. Після фіналу на стадіоні “Уемблі” в Лондоні переможець Євро-2020 отримає 10 млн євро призових, а команда, яка посіла друге місце, – 7 млн євро. Ясно, що ці гроші не йдуть напряму в кишеню футболістам, а відправляють футбольним асоціаціям країн. Сума преміальних українських футболістів за участь у Євро поки що невідома. Президент Української асоціації футболу Андрій Павелко заявляв: “Якщо буде надуспішний виступ, будуть досить-таки пристойні призові, на які можна купити більше, ніж квартиру”.

Нагадаємо, що на Переяславщині також тривають футбольні баталії. У шостому турі чемпіонату району має бути дуже цікаво.

Віталій Усик

Нагору