ЖИТТЯ

Як в музеї просто неба в Переяславі відсвяткували Трійцю: фоторепортаж

Сьогодні в музеї просто неба святкували Трійцю. На його території встановили фотозони, продавали сувеніри та підготували концертну програму.

20 червня опівдні в музеї просто неба в Переяславі розпочалась концертна програма до свята Трійці. Але люди почали збиратись уже близько десятої, вони прогулюватись музеєм. Тут до свята встановили віху та кілька фотозон. Відвідувачі робили фото, прогулювались поміж рядами із сувенірами та переглядали концертну програму. Загалом на святі від різних виконавців та колективів було десять творчих номерів. Інформатор підготував репортаж зі святкування.

На святі виступав аматорський фольклорний колектив “Плешканівські молодички”, який приїхав із села Плешкані Черкаської області. Керівник гурту та староста села Олеся Семенець розповіла, що виконують вони фольклорні пісні, гуморески та сценки. Всього в гурті 11 виконавтиць. Жіночки були вбрані у народні костюми. Як виявилось костюми їм купив Олександр Скічко (голова Черкаської ОДА, відомий телеведучий), а гарні червоні чоботи подарували в їхній ТГ.

Гурт “Плешканівські молодички”

Із села Яблуневе Березанської ТГ приїхали маленькі “Перлинки”. Вони виконували пісні “Два городи”, “Чом я не хазяйка”, “Посіяла баба конопель” та “Правда, люди правда”. А гурт “Яблуневий цвіт” з цієїж громади виконав шість пісень.

Гурт “Перлинки”

Гурт “Яблуневий цвіт”

Сім’я із Переяслава привенула увагу своїм народним вбранням. Наталія Тертична розповіла, що вона сама вишила сорочки. А на святі з сім’єю відвідала шинок, музей рушника, прикупила намиста.

Родина із Переяслава у вишиванках

Дует Lyach/Petrova виступили на святі від місцевого університету. Виконали пісні “Соловей”, “Я люблю мою Україну” та народні пісні. Анастасія Петрова сказала, що сьогодні в них видався напружений день.

Гурт “Lyach/Petrova

Аматорський фольклорний колектив “Коралі” приїхав на свято з смт Новооржицьке Полтавської області. Дарина Андрусенко, керівниця колективу, розказала, що вони виконують автентичні старовинні пісні.

Колектив “Коралі”

Гурт приїхав у складі з чотирьох людей

Майстри творчої спілки “Мистецтво життя” влаштували для гостей та відвідувачів мистецьку лотерею. Суть в тому, що охочі мали заплатити всього 50 гривень, потім витягували один із папірців. У залежності від того, який папірець витягнули, отримували певний виріб. Представили “Мистецтво життя” сьогодні Алла Літкова, голова спілки, та членкиня Світлана Степаненко.

Творча спілка “Мистецтво життя”

Творча спілка підготувала лотерею

Щоб зіграти в лотерею, треба було заплатити 50 гривень

На території музею можна було придбати гончарні вироби (від 20 до 300 грн) — чашки, сільнички, рибка для запікання, різні сковорідки. Вироби із солоного тіста коштували від 80 гривень. У давнину тісто закопували в землю, а коли його знаходили археологи, то сперечались кістка це чи камінь. Ляльку-мотанку можна було придбати за 50 грн. Цим всім торгувала Алла Камінська, яка приїхала із Слов’янська Донецької області.

Алла Камінська приїхала із Слов’янська

Гончарні вироби коштували від 20 до 300 гривень

Вироби із солоного тіста Алла Камінська виготовляє сама

Дуже гарні текстильні ляльки можна було придбати у Надії Горбачової із Світловодська Кіровоградської області. Там були і сувенірні, й ігрові, й з українським акцентом. Вигтовляє їх власноруч.

Надія Горбачова зі своїми ляльками

Виготовляє їх власноруч

На святі було кілька фудкортів. Наприклад, в точці “Два куми” з Києва продавали шашлик за 50 гривень за 100 г, склянку домашнього лимонаду за 20 гривень, пиріжки по 20 гривень за штуку. А Аліна Хорошко із сім’єю продавала домашні голубці (20 гривень за 100 г), вареники з вишнею (за 4 штуки 40 гривень) та м’ясом (4 за 60 гривень), домашню ковбасу (31 гривня за 100 г), рогалики (25 гривень/1 шт.) та котлети (20 грн за 100 г).

Фудкорт “Два куми”

Аліна Хорошко із Переяслава

Їжу готували за територією музею

Одну фотозон підготував Павло Даниленко із села Городище Полтавської області. Він плете різні фігури та вироби із рогозу. У нього можна було купити кошики за 250 гривень, пару личаків (плетене взуття) за 100 гривень, фігури – від 800 до 1500 гривень. Займається Павло плетінням фігур вже понад 5 років. Говорить, що є таке повір’я — якщо ви посидите на солом’яному бичку, то щаститиме цілий рік.

Вироби із рогозу

Павло Даниленко приїхав із села Городище

Дівчинка вивчає витвори мистецтва

Відвідувачі музею знають, що брати з собою

Гості музею самі просять їх сфотографувати

Бичок приносить щастя, якщо на ньому посидіти

В музеї можна зробити гарне фото

Коли втомились ніжки

Нагадаємо, що жителі Переяслава дуже люблять робити гарні фото. А що вони фотографували та викладали в соцмережі, дивіться тут.

Оксана Симоненко

Нагору