Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Якою має бути Борисоглібська площа в Переяславі: пояснює головний архітектор

Останнім часом активно обговорюють тему Борисоглібської площі в Переяславі. Якою ж вона буде та чи побудується поблизу неї Борис Аврамич.

17 червня на дванадцятій сесії міської ради знову розглядали питання про поновлення договору оренди земельної ділянки на вулиці Літописна, 2а з ТОВ “Аврокс”, засновником якого є Борис Аврамич. І вкотре депутати не підтримали цей проєкт рішення, оскільки земельна ділянка площею 100 кв. метрів розміщується біля Борисоглібської площі, будівництво на ній якогось торговельного об’єкту може вибиватися з архітектурного ансамблю. Інформатор поспілкувався з головним архітектором Переяслава Петром Пурденком на цю тему. Якою ж буде Борисоглібська площа і як правильно вийти із ситуації з Аврамичем.

– Є робочий проєкт “Реконструкція Борисоглібської площі”, розроблений 15 вересня 2020 року ФОП “Дідик”. Він пройшов експертний звіт, тобто згідно з ним вже можна реалізовувати все, що там запроєктовано. Відразу скажу, що він не подобається багато в чому й мені, і попередньому архітекторові Анні Сергіївні (Степаненко – ред.). Адже він був зроблений без врахування всіх побажань людей, – розповідає Петро Пурденко.

Ось що передбачили у цьому плані реконструкції площі. На місці, де раніше стояв пам’ятник Леніну, вони запланували пішохідний фонтан, це такий, як у Борисполі. Це дуже вартісний об’єкт – будувати його дорого, плюс обслуговування недешеве. З двох боків цього фонтану йдуть доріжки у вигляді вишиванок з плитки. Поруч – кругла різнокольорова клумба. Щоб ви могли собі уявити, яка вона: на Хрещатику клумбу-годинник зробили, то щось схоже, але не у вигляді годинника. Ближче до податкової в глибині площі вони запланували модульні туалети, це такі, що можна переміщати, словом, величезні біотуалети – мені це взагалі не подобається. Окремо неподалік від фонтату – пам’ятник Сікорському на лавці. А далі – дитячий майданчик. І ще одне, що мені найбільше не подобається, – на куті цієї ділянки, власне, на розвилці вулиць Богдана Хмельницького та Літописної запланували малу архітектурну споруду розмірами 5-6 метрів у вигляді павича. Це така кована композиція у квітках. Якщо територія не буде освітлена належним чином, людина на автівці, як побачить цього “динозавра”, то буде десь у будівлі податкової. Є ще комерційна зона – тут можна буде встановлювати тимчасові кіоски для торгівлі чи то морозивом, чи то кавою, чи ще щось.

1 – пішохідний фонтан; 2 – клумба; 3 – пам’ятник Сікорському; 4 – “павич”; 5 – дитячий майданчик; 6 – туалети; 7 – комерційна зона; 8 – ділянка Аврамича

Що, згідно з планом, має бути на площі

Скульптура павича

Туалети

Чому ж затвердили такий проєкт? Коли він розроблявся, то попередній мер (Тарас Костін – ред.) навіть не спитав думки головної архітекторки. А їй категорично багато чого не подобалося. Але цей проєкт є, за нього заплачені кошти, тому ми не можемо його не враховувати. Наразі його не реалізовуємо, тому що він потребує коригування.

Ділянка Бориса Аврамича розміщується біля площі. Ця ділянка у вигляді восьмигранника. Цікава історія, чому саме такої форми – коли йому відводилася земельна ділянка, то там стояв пивний намет. Геодезисти обміряли його й саме так зафіксували. За попередньої влади вся земельна ділянка площі була відведена на ВУКГ, лише вирізана з неї ділянка, орендована Аврамичем. Навіщо право на постійне користування передали ВУКГ? Щоб все, що у майбутньому побудують на площі (фонтани, пам’ятники тощо), передати їм на обслуговування. Підприємець хоче побудувати на своїй ділянці триповерхову споруду в склі, називається таке “козацька вежа”. Щоб видати йому містобудівні умови та обмеження, потрібно, аби до цієї ділянки був під’їзд, а для цього треба укласти договір сервітутного користування з ВУКГ. Забудувати він має право лише 40 відсотків площі, тобто 40 квадратних метрів. Уявіть, вежа в три поверхи на такій площі – Японія якась! Тому передусім нам треба розробити детальний план території, і в комплексному плані забудови обгрунтувати, які споруди там можна розміщувати. Наприклад, там може стояти “козацька вежа”, але її висота має бути не більшою, скажімо, семи метрів. Потрібно робити це в комплексі, врахувавши інтереси всіх громадян, а не однієї особи. А можливо, замість цієї ділянки він захоче якусь іншу. Ми постійно контактуємо і намагаємося прийти до такого рішення, щоб всі були задоволені.

Ділянка Бориса Аврамича

Що точно варто коригувати в плані площі? Дитячий майданчик повинен бути безпечним, обгородженим. У нас туристичне місто, Микола Богатир переймається велосипедними маршрутами. Щоб якось це все зав’язати, можна прямо біля площі у комерційній зоні зробити прокат велосипедів. Уявімо, прямо на площу приїздять туристичні автобуси. Люди сіли на велосипеди, поїхали до музею просто неба. Потрібно, щоб територія використовувалася з користю, а не просто зліпити та й хай стоїть – Ленін вже постояв і толку з того? Буде клумба, можливо, буде трішки не такий фонтан. Очевидно, що павича ми не встановлюватимемо. Туалети мають бути інакшими. Звичайно ж, проводитимуться громадські слухання, розроблятиметься детальний план території з урахуванням всіх думок.

Ще в 2014 році протоієрей Іван Бобітко звернувся до сесії з проханням відновити Борисоглібський храм на цій площі, а біля нього встановити хрест Небесної сотні. Тож у генеральному плані передбачено на цій території спорудження культових храмових споруд. Від НІЕЗ “Переяслав” ми отримали листа про те, що ця територія належить до Заальтицього передгороддя літописного міста Переяслав. Це свідчить про те, що будь-які роботи необхідно узгоджувати з музейниками. Тобто збудувати храм просто не можна, потрібно його вписати в комплекс, бо ми в історичному місці. Там можна було б звести невелику красиву капличку, саме на тій ділянці, яку зараз орендує Борис Аврамич, були б всі задоволені. На капличку і люди б могли скинутися коштами (тобто з бюджету нічого б не брали), і музейна пам’ятка є, і фонтан би був для тих, хто хоче там відпочивати.

Зараз у нас є кілька пріоритетних напрямків роботи, до яких Борисогліська площа поки що не входить (детальніше про плани – в нашій наступній публікації – ред.). За наясності фінансування та допомоги від держави ми впораємося за найближчі два роки. Тож до площі приступимо не раніше цього терміну.

Площа має почати змінюватися щонайменше через два роки

Чи буде тут фонтан та клумба?

А храм?..

Нагадаємо, що ТОВ “Аврокс” має укладений договір на земельну ділянку до 10 жовтня цього року. За весь період оренди, за словами Бориса Аврамича, сплатило до міського бюджету 1 млн 250 тис. 215 гривень.

Віталій Усик

Матеріали надав Петро Пурденко

Фото: Юлія Кравченко

Нагору