ЖИТТЯ

Завершився художній пленер “Червень у Переяславі”: відкрили підсумкову виставку

26 червня у Центрі культури та мистецтв відкрили виставку художніх робіт учасників цьогорічного пленеру “Червень у Переяславі”. Зібралося багато гостей: представники міськради, художники й поціновувачі мистецтва. Всі роботи, представлені на виставці, створювалися протягом десяти днів – із 16 до 26 червня.

Вчора у приміщенні ЦКМ відкрилася виставка робіт десяти художників з різних куточків України, які брали участь у пленері “Червень в Переяславі”. Організацією займалися місцеві художники Роман Мотузок і Олександр Сусь. Загалом на виставці можна побачити близько сотні робіт. Роман Мотузок зазначає, що представлені далеко не всі картини, які митці створювали під час пленеру. Інформатор теж завітав на виставку й поспілкувався з деякими творцями.

Що ж таке пленер?

Дослівно з французької мови слово перекладається як “відкрите повітря“. Цей термін означає передачу в картині всього багатства змін кольору, зумовлених впливом сонячного світла і навколишньої атмосфери. Пленерний живопис склалася в результаті роботи художників на відкритому повітрі, а не в майстерні. Основою пленеру є безпосереднє вивчення натури в умовах природного освітлення з метою максимально повного відтворення її реального вигляду.

Роман Мотузок: “На пленері з тобою водночас і тиша, й замріяність”

Роман Мотузок – член спілки художників України, викладач Переяславського вишу й співорганізатор пленеру. Його картини зачіпали погляди гостей виставки. У них влучно передані емоції та почуття людини, яка живе в Переяславі, але це місто зовсім їй не набридає, а навпаки – надихає. Роман трішки розповів Інформатору про те, як минув для нього цьогорічний пленер.

– Всі мої роботи, які представлені на виставці, написані на пленері. Ця картина (друге фото нижче – ред.) зображує надвечір’я. Є ще одна схожа, яку я писав удень, для того, щоб кожна з них була різна за станом. Подобається зображати живописні місця. Я взагалі люблю пленери, тому що,коли пишеш наживо, можеш спостерігати за кожною природною зміною, підкреслювати насиченість та яскравість кольорів. З тобою водночас і тиша, й замріяність. Це все – дія природи. Коли художник бачить це, він переносить свої емоції на полотно.

Роман Мотузок на відкритті виставки

Надвечір’я на його картині

Микола Плєхов: “Хотілося підкреслити, що Переяслав – туристичне місто, яке буде розвиватися”

Про художника Миколу Плєхова ми згадували в репортажі з виставки робіт найвидатніших випускників Переяславської художньої школи. Цього раз теж не вдалося оминути його цікаві роботи. Микола розповів про пленер та свої мистецькі витвори.

Про пленер:

– В цьому році люди на пленері були дуже різнопланові. Це пішло на користь. Кожен для себе обирав особисті завдання, які стосуються творчості. Хтось працював над портретом, хтось писав тонкі пейзажі, а інші – переосмислювали власну творчість й шукали щось нове. Наприклад – я. Моє життя тісно пов’язане з Переяславом. Для мене він цікавий не як місто-музей, я хочу дивитися на Переяслав глибше.

Про картину:

– Ця картина написана в останні дні. Тут зображено Дніпро й вечірнє небо. Вона написана не з натури, а є збірним образом. Тільки одна моя робота на цьому пленері була написана з натури. Я люблю виривати з пам’яті моменти, а потім зводити їх разом і зображати на полотні. Тут проілюстровано моє відчуття. Це те, як я бачу річку Дніпро. До того ж, хотілося підкреслити, що Переяслав – туристичне місто, яке буде розвиватися. В мене тут є багато друзів, які, як я бачу, сприяють цьому розвитку.

Микола Плєхов на відкритті виставки

Картина, про яку він розповів

Кожному з десяти учасників пленеру міський голова Вячеслав Саулко вручив грамоти та подарунки. Гості та митці ділилися одне із одним враженнями й думками з приводу пленеру й фінальної виставки. Після урочистої частини на всіх чекав святковий фуршет.

Нагадуємо, 24 червня розглядали програми кандидатів на посаду директора мистецької школи Вадима Ноздровського та Сергія Омельницького. Перемогу здобув Ноздровський.

Юлія Кравченко

Нагору