ЖИТТЯ

Як уникнути маніпуляцій: кілька корисних порад

Маніпуляторами є практично всі люди. Але є маніпуляції, які просто знищують особистість або руйнують її спокійне життя. Саме від таких маніпуляцій і варто захищатися. 

Детальні про те, як уникнути маніпуляцій, розповість Інформатор.

Найкраща зброя проти маніпуляції – усунення того фактору, на якому намагаються зіграти. Проте в цьому випадку людина повинна розуміти, що нею маніпулюють, домагаючись чогось свого. Наприклад, якщо ви розумієте, що кавалер хоче близькості з вами, постійно повторюючи про те, що він вас зводив в ресторан і подарував дороге кольє, а ви не хочете інтиму, тоді щиро подякуйте йому за прекрасні подарунки і зі спокійною совістю йдіть додому.

Зіграйте в мовчанку. Такі гострослови очікують, що ви образитеся, а вони тішитимуться, бо спровокували вас. Тож не даруйте їм такої нагоди. Скажіть, що знаєте, з ким маєте справу, – якщо це колеги. З близькими ж уникайте взаємних насмішок, бо за ними завжди приховані невдоволення і образи.

Не піддавайтеся на емоції, які намагається викликати у вас маніпулятор. Найчастіше люди оперують вашим почуттям провини, невпевненості або боязні здаватися поганим в очах інших. Але це все лише стимули, які повинні вас змусити щось зробити. Тому не дозволяйте своїм емоціям керувати вами, намагайтеся підтримувати внутрішній баланс і почуватися спокійно.

Уникання розмови. Переведення стрілок й уникання розмови – улюблений вид маніпуляції психологічного агресора. Коли ви намагаєтеся висловити йому обурення, він називає вас скандалісткою. Зовні спокійний через власну банальну байдужість, він скаже, що не готовий обговорювати зараз ці теми в такому тоні. І додасть, що вам треба спочатку полікувати нерви.

Не переходьте на особистості. Одним із способів маніпуляції іншими є метод, коли людину виводять з рівноваги. Тобто в вас намагаються викликати цілий ряд емоцій і почуттів, які б ви не змогли контролювати. Це виходить завдяки тому, що інша людина починає вас в чомусь звинувачувати, критикувати, принижувати або ображати. У вас намагаються викликати у відповідь почуття (агресію), щоб ви перейшли на емоційний діалог.

Нагору