ЖИТТЯ

29 червня: який сьогодні день

Цього дня відзначають чимало цікавих свят, наприклад, Міжнародний день тропіків. Також 29 червня 1957 року заснували Нобелівську премію.

Деталі про 29 червня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день тропіків. Ініціатором створення цього свята можна вважати Нобелівську лауреатку Аун Сан Су Чжі, яка в 2014 році представила в ООН доповідь про тропіки. У 2016 році своєю резолюцією на згадку про цю доповідь, яка відбулася саме 29 червня, ООН заснувала Міжнародний день тропіків.

День заснування Нобелівської премії. Саме в цей день в 1900 році був утворений Фонд імені Нобеля. Тому і вважають 29 червня днем заснування Нобелівської премії. Вручення Нобелівської премії є шведським святом, проте воно набуло популярності на всій планеті. Щорічну подію прийнято вважати знаковою для всієї світової громадськості, але особливо її чекають люди, чия професійна діяльність і світогляд пов’язані з медициною та фізіологією, хімією, літературою, фізикою, економікою (з 1969 року), а також видатні особистості, які сприяють встановленню миру в усьому світі.

Всесвітній день промислового дизайну. Саме 29 червня в 1957 році була створена Всесвітня організація дизайну (World Design Organization – WDO). Члени цієї організації виступають на захист промислового дизайну в усьому світі, а також за пропаганду і обмін знань в області промислового дизайну. Наразі до складу WDO входить понад 170 організацій-членів з 40 різних країн, які представляють тисячі промислових дизайнерів з усього світу.

Іменини відзначають Павло, Петро, Михайло, Тигрій та Тихон.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1174 — Полтава вперше згадана в Іпатіївському літописі, під назвою Лтава. Назва Полтава з’явилася в 1430 році.

1236 — хрестоносці захопили Кордову.

1613 — у Лондоні під час вистави за п’єсою Вільяма Шекспіра “Генріх VIII” загорівся і вщент згорів театр “Глобус”.

1644 — в битві при Кропреді-Брідж армія англійських роялістів на чолі з Карлом I розгромила парламентські війська.

1945 — Закарпаття, що перебувало під юрисдикцією Чехословаччини, приєднано до УРСР.

1949 — у ПАР почала діяти політика апартеїду. Набув чинності закон, що забороняв расово змішані шлюби.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1900 — Антуан де Сент-Екзюпері (помер у 1944), французький письменник та авіатор, який прославився завдяки “Маленькому принцу”

1921 — Рейнгард Мон (помер у 2009), німецький підприємець, творець світової медіа-імперії “Bertelsmann”.

1936 — Резо Габріадзе (помер у 2021), грузинський кіносценарист та кінорежисер, а також письменник, драматург та митець.

1939 — Віктор Гресь, український режисер, сценарист, актор, відомого за фільмами “Чорна курка, або Підземні жителі” та “Нові пригоди янкі при дворі короля Артура”.

1947 — Михайло Іллєнко, український кінорежисер, автор фільмів “Фучжоу” та “Той, Хто Пройшов Крізь Вогонь”.

1978 — Ніколь Шерзінгер, відома американська співачка, акторка та модель.

Оксана Симоненко

Нагору