ЖИТТЯ

Як досягти красивої засмаги без шкоди для здоров’я: шість корисних порад

Ніхто не сперечається, що людина з засмаглою шкірою має здоровий та привабливий вигляд. У той же час, потрібно бути обережним, щоб не згоріти на сонці і не заподіяти шкоди здоров’ю.

Інформатор розповість, як потрібно правильно засмагати на сонці, щоб потім не страждати від опіків.

Підготуйте шкіру до засмаги. Щоб шкірі було простіше накопичувати меланін, рівномірно й поступово темніти, варто ретельно очистити її від забруднень і відмерлих клітин. Можна використовувати магазинний або саморобний скраб для тіла або обмежитися масажем за допомогою злущувальної рукавички.

Засмагайте поступово. Шкіра набуває золотистого відтінку завдяки меланіну – темного пігменту в клітинах епідермісу. Він виробляється під впливом сонця і захищає шкіру від ультрафіолету. Меланін виділяється поступово, тому отримати гарну засмагу за один раз не вийде. Щоб засмагнути, дайте клітинам шкіри адаптуватися і накопичити меланін. Для цього засмагати поступово: почніть з 10-15 хвилин вранці або ввечері, додаючи по 10 хвилин кожен день. В інший час перебувайте в тіні. Не допускайте, щоб шкіра нагрілася і почервоніла. Так ви отримаєте сонячний опік, а не красиву засмагу.

Засмагайте вранці або ввечері. Принцип простий: чим більше прямих сонячних променів потрапило на шкіру, тим більшу дозу ультрафіолету вона отримала. За даними Американського агентства з охорони навколишнього середовища (EPA), максимум випромінювання потрапляє на Землю між 10:00 і 16:00. Якщо вам дороге здоров’я шкіри і організму в цілому, в цей час на сонці краще не показуватися. Найбезпечніша засмага отримується до 10:00 і після 16:00.

Витирайтеся після купання. Наносьте крем кожні дві години і після купання. Оновлювати його потрібно! Чому? Тому що сонцезахисні фільтри під впливом сонячних променів поступово втрачають свої властивості.

Зволожуйте шкіру після засмаги. Вам може подобатися шоколадний колір. Але ось організм сприймає надлишок меланіну в клітинах як сигнал про пошкодження шкіри і прагне якомога швидше скинути зіпсовану “шкірку”. Верхній шар засмаглої шкіри стає сухішим – так тілу простіше відлущити постраждалі клітини. Щоб не втратити засмагу завчасно, щодня ретельно зволожуйте шкіру й намагайтеся не використовувати скраби і уникати активного масажу мочалкою.

Умійте зупинятися. Як правило, виробляння меланіну закінчується через 2-3 години після виходу на сонце. Тому безглуздо засмагати цілий день. Лежання біля басейну довше 2-3 годин не зробить вас засмаглішим, а лише збільшить ризик пошкодження шкіри.

Нагору