ЖИТТЯ

5 липня: який сьогодні день

5 липня відзначають кілька цікавих свят, а саме Всесвітній день бікіні та День трудоголіка. А у 2014 році цього дня українські війська звільнили міста Слов’янськ та Краматорськ від бойовиків “ДНР”.

Детальніше про це розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день бікіні. Саме в цей день в 1946 році під час показу мод в Парижі французька стриптизерка Мішелін Бернардіні вийшла на подіум, прикрита лише двома вузькими смужками тканини. Зробила це саме стриптизерка, оскільки професійні французькі манекенниці відмовилися демонструвати те, що в той час вважали занадто показовим. Фотографії розійшлися у всьому світі і Мішелін Бернардіні прокинулася знаменитою.

День трудоголіка. Поняття “трудоголік” стало широко використовуватися в кінці 1960-х років і поєднує воно в собі слова “робота” і “алкоголік”. Трудоголіки пристрастилися до роботи і залишають інші заняття.

День механічного олівця. Цей день був створений, щоб відзначати і заохочувати використання цього простого, але корисного інструмента. Незважаючи на те, що більша частина світу перейшла до цифрового формату, механічні олівці досі роблять написання і дизайн простішим. Перший механічний олівець з інструментами для переміщення грифеля замість заточування грифеля був запатентований в 1822 році Семпсоном Морданом і Джоном Ісааком Хокінсом в Великобританії. Після цього кілька компаній почали масове виробництво механічних олівців.

Іменини сьогодні святкують Галактіон, Зіна, Юліан, Уляна, Євсей.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1841 — Томас Кук відкрив перше у світі туристичне агентство.

1865 — у Лондоні засновано благодійницьку організацію “Армія Спасіння”.

1965 — у Києві розпочато будівництво нового житлового масиву Оболонь.

1985 — Сергій Бубка переміг на міжнародних змаганнях з легкої атлетики у стрибках з жердиною у Брюсселі з результатом 580 см.

1991 — Верховна Рада УРСР ухвалила заяву про безпідставність територіальних претензій Румунії до України стосовно Північної Буковини та Подунав’я.

1994 — в Інституті підготовки кадрів Служби безпеки України відбувся перший випуск слухачів.

2014 — українські війська звільнили міста Слов’янськ та Краматорськ від бойовиків “ДНР”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1753 – Джонатан Хорнблауер (помер у 1815), англійський винахідник двоциліндрового двигуна.

1810 – Фінеас Тейлор Барнум (помер 1891), організатор американського цирку.

1879 – Дуайт Девіс (помер 1945), американський тенісист.

1943 – Роббі Робертсон, канадський гітарист, член групи The Band.

1966 – Кетрін Ербе, американська актриса.

1986 – Юрій Чебан, український веслувальник-каноїст, дворазовий чемпіон Олімпійських ігор, бронзовий призер Олімпійських ігор. Заслужений майстер спорту України.

Оксана Симоненко

Нагору