ГРОШІ

19 ноутбуків, 20 телевізорів, 440 парт: як школи Переяслава готуються до нового навчального року

Школи Переяславської громади готуються до нового навчального року. Що закупили та за скільки.

Вже розпочалася підготовка до нового навчального року в школах Переяславської громади. 1 вересня за парти сядуть близько 420 першокласників у 19 класах. Згідно з реформою Нової української школи, для них готують сучасні класні кімнати з відповідними меблями та технікою. Тож, за даними ресурсу Prozoro, школи нашої громади поповняться 440 учнівськими столами та стількома ж стільцями, 19 учительськими столами, 21 шафою, 19 ноутбуками Lenovo та принтерами, 20 смарттелевізорами. Про це повідомляє Інформатор.

Меблі обійдуться в 1 млн 889 тис. 127 грн, виграло тендер ТОВ “Меблі-Техностиль”. Комп’ютерне обладнання за 396 тис. 150 грн надасть ТОВ “ПОДІЛЛЯ ФІНАНС”, а телевізори за 183 тисячі – ТОВ “НВО “РОМСАТ”. Детальніше про шкільні “обновки” Інформатору розповів начальник відділу освіти міськради Петро Ярмоленко:

– У нас буде 14 перших класів у місті та 5 у селах громади. До слова, найбільше першачків у ЗОШ №7 – чотири класи, у ЗОШ №2 – три класи, у ЗОШ №5 та ЗОШ №6 – по два класи. Тож для кожного вчителя перших класів буде необхідний ноутбук, телевізор, щоб виводити на великий екран інформацію з комп’ютера (це набагато функціональніше, ніж купувати проєктор та звичайний екран). Крім того, за 33 тисячі гривень ми закупили інтерактивну дошку в шосту школу, де планується клас за програмою “Росток”. Парти та стільці закупили з невеличким запасом. Вони дуже легенькі та багатофункціональні, трансформуються в будь-який формат, який потрібен вчителеві: чи то розставлені у вигляді кола, чи то квіточки, чи рядів.

За словами Ярмоленка, 934 тисячі гривень на ці потреби – субвенція з державного бюджету, 10% (а саме 104 тисячі) – співфінансування з місцевого бюджету. А згодом вже з місцевого бюджету можуть виділяти додаткові кошти. На цей рік виділили ще близько 1 млн 800 тис. гривень.

З приводу кількості цьогорічних першокласників, то вона суттєво не змінилася, порівняно з минулими роками. Однак із 2023-го навчального року начальник відділу освіти прогнозує спад. “Якщо у ці роки, які зараз йдуть до школи, було по 380-390 новонароджених, то у 2017-му їх було 280, у 2018-му – 260, у 2019-му – 230”, – говорить Петро Ярмоленко.

Нагадаємо, що на освіту найближчим часом чекає чергова реформа. Які її переваги та недоліки, читайте за посиланням.

Віталій Усик

Нагору