ЖИТТЯ

12 липня: який сьогодні день

12 липня відзначають кілька цікавих свят. Зокрема, йдеться про Всесвітній день бортпровідника та День фотографа.

Детальніше про цей день вам розповість Інформатор. 

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день бортпровідника. Професія бортпровідника вперше з’явилася в Німеччині в 1928 році. На борт літака стали брати спеціальну людину, в чиї обов’язки входило забезпечення сервісу під час польоту. Спочатку це була винятково чоловіча професія, але з 1930 року повітряні лінії США почали приймати на роботу бортпровідників молодих симпатичних дівчат, що мало стати додатковою рекламою пасажирських авіаперевезень.

День фотографа. Цей день також збігається з Днем Святої Вероніки, образ і дії якої, згідно з легендою, послужили тому, що її шанують як покровительку фотографів і фотографії. У цей день в 1854 році народився підприємець і винахідник, засновник компанії Eastman Kodak Джордж Істмен, який зумів вивести майстерність фотографії на абсолютно новий рівень.

День різнокольорових очей. Присвячений він такому фізичному явищу, як гетерохромія, і людям, у яких це явище проявляється. Слово “гетерохромія” має грецьке коріння і буквально перекладається як різний колір. Зазвичай цей термін застосовують до кольору райдужки очей, але гетерохромія характерна також для кольору шкіри або волосся.

Іменини відзначають Павло, Петро, Андрій та Фелікс.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1776 – з Плімута вирушив у свою останню експедицію Джеймс Кук.

1917 – під час Першої світової війни в ході другої Іпрської битви Імперська армія Німеччини вперше використала як бойову отруйну речовину газ, що за місцем боїв дістав назву іприт.

1941 – у Радянському Союзі прийнято рішення про відправку на фронт 577 тисяч в’язнів виправних таборів, котрі мали б кров’ю змити вину перед державою, воюючи в штрафних батальйонах.

1960 – СРСР запустив супутник з двома собаками на борту.

1970 – експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Геєрдала на човні “Ра-2” через 57 днів плавання досягла берегів Барбадосу.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1902 – Нісі Такеїті (помер у 1945), барон, підполковник Імперської армії Японії, золотий медаліст Олімпійських ігор 1932 року в Лос-Анджелесі з кінного спорту.

1902 – Петро Голота (помер у 1949), український письменник (поет, прозаїк), журналіст, художник.

1907 – Петро Гайдамака (помер у 1981), український композитор, диригент.

1913 – Вілліс Лемб (помер у 2008), американський фізик, лауреат Нобелівської премії з фізики (1955).

1917 – Ендрю Ваєт (помер у 2009), американський художник.

1935 – Вадим Гетьман (помер у 1998), український політик та фінансист.

1963 – Стелла Захарова, українська гімнастка.

1967 – Геннадій Єршов, польський та український художник-скульптор.

Оксана Симоненко

На фото: бортпровідниця із Переяслава Людмила Товкун

Нагору