ЖИТТЯ

13 липня: який сьогодні день

Сьогодні у світі відзначають кілька цікавих свят, одним із них є Міжнародний день головоломки. Також народився угорський винахідник Ерне Рубік, його найвідоміший винахід – кубик Рубіка.

Деталі про 13 липня вам розповість Інформатор. 

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Свято Дванадцяти апостолів. Свято отримало назву на честь дванадцяти апостолів – безпосередніх учнів Ісуса Христа. Як і на Великдень, в цей день потрібно було фарбувати яйця в жовтий колір і обмінюватися ними одне з одним. Також з яєць готували різноманітні яєчні: із сиром, із зеленою цибулею, з хлібом, з шинкою. Дуже популярною була яєчня з оселедцем.

Міжнародний день головоломки. У цей день в 1944 році народився творець популярної механічної головоломки – кубика Рубіка, звичайний угорський викладач дизайну та архітектури Ерно Рубік. У 1974 році 29-річний Ерно, який працював на факультеті інтер’єрного дизайну будапештської Академії прикладних мистецтв і ремесел, винайшов набір з 27 дерев’яних кубиків з різнобарвними гранями. На той момент за допомогою свого винаходу Ерно зміг пояснити своїм студентам математичну теорію груп.

День картоплі фрі. Спочатку це свято відзначали тільки в США, але завдяки особливій популярності цієї страви тепер День картоплі фрі відзначають і в інших країнах.

Іменини відзначають Андрій, Іван, Петро, Пилип, Ернест, Якуб.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1930 – початок першого чемпіонату світу з футболу в Уругваї.

1938 – перший телетеатр відкрився в Бостоні. За 25 центів 200 глядачів могли протягом 45 хвилин спостерігати за шоу з піснями та танцями. Сама вистава відбувалась поверхом вище і передавалася вниз за допомогою телебачення.

1939 – Френк Сінатра записав свою першу платівку з піснею “From the Bottom of My Heart”.

1944 – завершення наймасштабнішої повітряно-десантної операції американсько-британських військ під час Другої світової війни – операції “Оверлорд” (висадка в Нормандії).

1947 – у Парижі міністри закордонних справ європейських країн погодилися прийняти план відновлення Європи, запропонований держсекретарем США Джорджем Маршаллом. Від участі в конференції відмовилися країни радянського блоку і Фінляндія, але пропозиція їм приєднатися до плану пізніше залишалася в силі.

1949 – Папа Римський Пій XII оголосив, що будь-який католик, який свідомо і добровільно вступив в лави компартії або іншим чином підтримує її, буде відлучений від церкви.

1951 – у Лондоні закладенням першого каменя королевою Єлизаветою II почалося будівництво будівлі Королівського Національного Театру.

1964 – Китайська Народна Республіка звинуватила Хрущова у капіталістичних методах керування країною.

1973 – виходить перший альбом гурту “Queen”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1940 – Патрік Стюарт, американський актор.

1942 – Гаррісон Форд, американський актор (“Зоряні війни”, “Індіана Джонс”, “Літак президента”, “Втікач”).

1944 – Ерне Рубік, угорський винахідник; найвідоміший винахід – кубик Рубіка.

1957 – Тьєрі Бутсен, бельгійський автогонник, пілот Формули-1.

1967 – Бенні Бенассі, італійський діджей.

1974 – Ярно Труллі, італійський автогонник, пілот Формули-1.

1988 – Хе Пінпін (помер у 2010), найменша людина у світі, зростом трохи більш як 74 сантиметри.

Оксана Симоненко

Нагору