ЖИТТЯ

15 липня: який сьогодні день

15 липня в світі і Україні відзначають кілька свят. В цей день також відбулося багато знакових подій в історії.

Цього дня народилися вчені, які здійснили справжній прорив в науці. Інформатор розповість про найцікавіші факти.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День українських миротворців. День українських миротворців встановлено постановою Верховної Ради України від 21 травня 2013 року. Саме цього дня у 1992 році з місії у Боснії розпочалася участь українських військовиків в операціях з підтримання миру і безпеки, які під егідою ООН, ОБСЄ, НАТО і ЄС проводяться в “гарячих точках” планети. За ці роки понад 45 тисяч українських військовослужбовців взяли участь у міжнародних миротворчих операціях у різних регіонах планети – Косово, Боснії і Герцеговині, Анголі, Македонії, Гватемалі, Таджикистані, Афганістані, Хорватії, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Придністров’ї, Іраку, Лівані, Ефіопії, Еритреї, Грузії, Судані, Кот-д’Івуарі, Демократичній Республіці Конго тощо.

Всесвітній день навичок молоді. За оцінками ООН, кількість безробітних молодих людей у всьому світі до 2013 року досягла 74,5 млн. Більшість безробітних проживають у країнах, що розвиваються. За даними Міжнародної організації праці, молоді люди мають в три рази більше шансів стати безробітними, ніж дорослі. Один з п’яти молодих людей, або 125 мільйонів, працюють, але живуть у крайній бідності (менш ніж на $1  на день). Проблема безробіття серед молоді є серйозною проблемою для промислово розвинених і країн, що розвиваються.

Іменини в цей день відзначає Арсеній.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1410 — відбулася Грюнвальдська битва між військами Тевтонського ордену та об’єднаною польсько-литовсько-українською армією під командуванням князя Вітовта і короля Ягайла.

1663 — у Львові король Ян ІІ вирішив йти кількома колонами походом в Україну

1683 — величезна (за різними оцінками, 90-140-тисячна) Армія Османської імперії облягла Відень.

1776 — відкрито театр “Ла Скала”.

1988 — на екранах США відбулася прем’єра першої частини “Міцного горішка” з Брюсом Віллісом.

1998 — перший живий ефір “Нового каналу”, вважається днем народження каналу.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ

1606 — Рембрандт Харменс ван Рейн (помер в 1669), голландський художник, один з найбільш відомих і шанованих художників Голландії XVII століття.

1905 — Олександр Хвиля (помер в 1976 році), український актор (“Кармелюк”, “П’ятнадцятирічний капітан”, “Олександр Пархоменко”, “Діамантова рука”, “Морозко”).

1919 — Айріс Мердок (померла в 1999), англійська письменниця, багаторазова лауреатка Букерівської премії (“Чорний принц”).

1956 — Йєн Кертіс (помер в 1980), вокаліст постпанк-групи Joy Division.

1961 — Форест Уїтакер, американський актор, кінорежисер, продюсер, лауреат “Оскара”, “Золотого глобуса”.

1976 — Дайан Крюгер, німецька актриса і фотомодель.

1983 — Хіт Слейтер, американський рестлер.

Юлія Кравченко

Нагору