ЖИТТЯ

16 липня: який сьогодні день

Саме в цей день 31 рік тому Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Два роки тому сталася ще одна важлива для України подія – набрав чинності Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 16 липня в нашій країні також святкують День бухгалтера, а у світі – День змій.

Які знаменитості народилися 16 липня і що цікавого відбувалося в цей день у різні роки, розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день змій. З давніх-давен змія є одним із найстаріших міфічних персонажів і шанується цивілізаціями усього світу. Їй приписують найрізноманітніші образи: як позитивні, так і негативні. Наразі на Землі відомо близько трьох з половиною тисяч видів змій, які поширені від напівзамерзлої тундри північної Канади до вологих тропічних джунглів екватора і більшої частини світового океану.

День бухгалтера в Україні. Бухгалтери відзначають професійне свято два рази на рік. На міжнародному рівні – 10 листопада, а в Україні – 16 липня. Стосунок до події мають всі, хто пов’язаний з бухгалтерською, економічною або аудиторською діяльністю. Свято відзначають викладачі економічних ВНЗ, студенти та фахівці у сфері бухгалтерського обліку.

День ухвали Декларації про суверенітет України. 16 липня 1990 року Верховна рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила доленосний документ – прийняла Декларацію про державний суверенітет України, яким визначені основи державного, політичного, економічного ладу та підкреслені самостійність і суверенітет України. За прийняття цієї Декларації проголосувало більш ніж 98 відсотків депутатів тодішньої Верховної Ради.

Іменини сьогодні святкують Анатолій, Василь, Георгій, Герасим, Демид, Євлампій, Іван, Костянтин, Марко, Михайло, Никодим, Пилип і Хома.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1054 — невдачею завершилися в Константинополі переговори між Римом і Візантією про сфери впливу в Південній Італії і з низки теологічних питань. Християнська церква розділилася на дві гілки: католицьку і православну.

1643 — експедиція голландського мореплавця Маартіна де Фриза відкрила острів Сахалін.

1909 — заснували компанію “Audi”.

1912 — у Києві в присутності вищого керівництва міста та краю відбулося урочисте відкриття Бессарабського критого ринку.

1917 — ухвалено ІІ Універсал Української Центральної Ради. Цим актом проголошено взаємне визнання УЦР та Тимчасового уряду Росії.

1918 — в Єкатеринбурзі більшовики розстріляли російського імператора Миколу ІІ.

1945 — США підірвали першу атомну бомбу.

1951 — опубліковано повість Дж. Селінджера “Ловець у житі”.

1990 — Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України.

2010 — в Одесі відкрили новий кінофестиваль — Перший Одеський міжнародний кінофестиваль.

2010 — акція “Прапор — на вершину!” — присвячена 20-літтю прийняття Декларації про державний суверенітет України.

2019 — набрав чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1746 — Джузеппе Піацці (помер в 1826), італійський священник і астроном, який відкрив першу малу планету – Цереру.

1937 — Ада Роговцева, радянська і українська актриса театру і кіно, Герой України.

1952 — Стюарт Коупленд, американський музикант, барабанщик і один із засновників групи The Police.

1967 — Вілл Феррелл, американський комедійний актор, сценарист, продюсер, письменник.

1989 —Гарет Бейл, валлійський футболіст, автор першого гола за всю історію Вельсу на чемпіонатах Європи.

1993 — Анна Різатдінова, українська спортсменка, художня гімнастка, багаторазова призерка чемпіонатів світу та Європи, інших міжнародних турнірів.

Юлія Кравченко

Нагору