ВЛАДА

Перший розкол у раді Переяслава? Частина депутатів покинула засідання сесії

На останній сесії міськради говорили про вилучення з Державного реєстру трьох пам’яток: “Пам’ятне місце, де відбувалася Переяславська рада”, “Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією” та “Пам’ятний знак “Навіки разом”. Більшість депутатів  не підтримали це питання, що викликало обурення у інших обранців – вони навіть покинули сесійну залу.

На тринадцятій сесії міської ради 22 липня депутати розглянули питання “Про порушення клопотання щодо вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України об’єктів культурної спадщини в місті Переяславі”. Йдеться про пам’ятник до 300-річчя возз’єднання України з Росією та дві пам’ятки на Майдані Княжий двір. Ще з 2019 року ГО “УТОПІК” намагається домогтися того, щоб їх визнали такими, що втратили предмет охорони. Про це повідомляє Інформатор.

Переяславець Олександр Ігнатенко вже давно вимагає вилучення з Державного реєстру цих пам’яток. На сесії він висловився з цього приводу:

– Інститут історії України НАН України, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України та Український інститут національної пам’яті одноголосно заявили таке: міф про возз’єднання України з Росією є абсолютно сфальшованим, створеним як підстава для здійснення російської політики проти України. А всілякі монументи – це інструменти інформаційної війни Російської Федерації проти України.

На чергову сесію прийшла й професорка місцевого університету Ганна Токмань. Вона має аналогічну позицію:

– Три інститути сказали, що пам’ятки потрібно вилучити, якраз для того, щоб вони не були знищені. Є загроза кожен день. Можуть приїхати наші розлючені солдати та скинути їх. І в них буде на це моральне право. Ми йдемо правовим шляхом, щоби пам’ятник не був знищений, щоб він був цивілізовано перенесений.

“За” це питання проголосувало 13 депутатів – рішення відхилили. У багатьох присутніх в залі цей факт викликав обурення. Зокрема, Ганна Токмань залишала сесійну залу зі словами “Ганьба!”, а депутати від партії “Європейська Солідарність” демонстративно покинули засідання. При цьому кворум зберігся – залишилося 18 депутатів. Повернулися депутати через кілька хвилин – на розгляд земельних питань.

Вже після сесії ми поспілкувалися з одним із представників партії “Європейська Солідарність” Євгенієм Глазуновим. Він пояснив, чому члени партії покинули залу засідань:

– Спровоковано це було, скоріш за все, розчаруванням і нерозумінням дій колег від демократичних політичних сил, які не підтримали це рішення. У нас війною це не називається, але всі ми розуміємо, що відбувається на Сході: гинуть наші воїни, невинні громадяни України. Пам’ятник “Навіки разом із російським народом” щонайменше недоречний. Стосовно наших захисників – це плювок у обличчя. Ми були розчаровані, це був емоційний сплеск. Справді не очікували, що таке питання може не пройти. Ми повернулися, бо ще був ряд важливих земельних питань. І розглядати їх – наш депутатський обов’язок.

Після того, як цей проєкт рішення відхилили, депутатка від партії “За майбутнє!” Марина Навальна запропонувала альтернативний варіант: замість вилучення з державного реєстру пам’ятника на центральній площі просто прибрати напис “Навіки разом – навіки з російським народом”. Для цього також потрібно подати клопотання до Київської облдержадміністрації щодо порушення перед Міністерством культури. Такі зміни в проєкті рішення підтримали 16 депутатів (представники “Європейської Солідарності” на цей момент вже покинули залу) – цього вистачило для позитивного підсумку.

Нагадуємо, наразі на території Переяславської ТГ працюють двоє інспекторів із благоустрою. Оскільки їм важко виконувати такий великий обсяг роботи, їхня кількість зросте. Хто і як може стати інспектором із благоустрою?

Юлія Кравченко

Фото із сайту міської ради

Нагору