ЖИТТЯ

26 липня: який сьогодні день

Сьогодні у світі відзначають кілька цікавих свят, а саме День парашутиста та Всесвітній день тофу. Також 26 липня свій день народження відзначає американська актриса Сандра Буллок.

Про події 26 липня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день збереження мангрових екосистем. Це свято є офіційним заходом ЮНЕСКО. Воно присвячене рідкісним, вражаючим і плідним екосистемам, що перебувають під серйозною загрозою. Мангрові екосистеми є дуже багатими і важливими екосистемами в світі. Вони допомагають захищати берегові лінії і пом’якшувати наслідки цунамі, циклонів і інших екстремальних погодних явищ. Ініціатором проведення цього свята є Еквадор, офіційно воно засноване в 2015 році. Головною його метою є підвищення обізнаності громадськості про ці унікальні та вразливі екосистеми.

День парашутиста. Першим, хто задумався про стрибки з парашутом, причому досить серйозно, був не хто інший, як знаменитий Леонардо да Вінчі. Саме серед його креслень були знайдені схеми перших попередників сучасного парашута. А в його рукописі 1485 року описується безпечний спуск з висоти за допомогою “намету” з накрохмаленого полотна. Розробки Леонардо виявилися дуже практичними. У 2000 році британський ентузіаст-парашутист і сміливець Едріан Ніколас спорудив за кресленнями художника реальну модель парашута, зробив на ній стрибок (з висоти 3 тисячі метрів) і благополучно приземлився.

Всесвітній день тофу. Ініціатором заснування цього свята є Товариство захисту тварин (SPA) Канади. SPA – канадська некомерційна організація, діяльність якої спрямована на підвищення обізнаності та навчання людей поваги до тварин. Багато людей (особливо в країнах Заходу), коли думають про вегетаріанську дієту, то сир тофу – це перше, що приходить їм в голову.

Іменини 26 липня відзначають Антон, Степан, Гавриїл, Юліан.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1708 – біля Білої Церкви був страчений український полковник Василь Кочубей.

1722 – англійські колонії оприлюднили декларацію, в якій оголошувалася війна індіанцям.

1887 – вийшов перший підручник міжнародної мови есперанто (російською мовою).

1914 – підготовка до Першої світової війні: Австро-Угорщина оголосила загальну мобілізацію і почала стягувати війська до кордону з Російською імперією.

1965 – Мальдівські острови проголошують незалежність і відділяються від Великобританії.

1974 – Франція провела ядерні випробування на атолі Муруроа.

1956 – Президент Єгипту Гамаль Абдель Насер націоналізував Суецький канал.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1856 – Джордж Бернард Шоу (помер у 1950), другий (після Шекспіра) за популярністю драматург в англійському театрі.

1875 – Карл Густав Юнг (помер у 1961), швейцарський психіатр, засновник аналітичної психології.

1894 – Олдос Хакслі (помер у 1963), англійський письменник, автор роману-антиутопії “О дивний новий світ”.

1928 – Стенлі Кубрик (помер у 1999), великий американський кінорежисер.

1943 – Мік Джаггер, вокаліст групи The Rolling Stones.

1964 – Сандра Буллок, американська актриса.

Оксана Симоненко

Нагору