ЖИТТЯ

27 липня: який сьогодні день

27 липня у світі відзначають небагато свят, але сьогодні святкують День народження гамбургера та День ходьби на ходулях. А у 1991 році у Києві створено Спілку офіцерів України.

Детальніше про 27 липня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День ходьби на ходулях. Ходіння на ходулях відоме з глибокої давнини. Сьогодні ходулі використовуються в основному для розваг. Вони в нашій уяві асоціюються з цирковими вуличними виставами, карнавалами та іншими забавами з перевдяганнями, веселощами, музикою і різними трюками.

День народження гамбургера. Саме в цей день в 1900 році був проданий перший гамбургер американцем Луї Лессінгом, власником невеликої закусочної на колесах. До речі, нащадки Лессінга ведуть сімейний бізнес і в наш час. У закладі “Обід Луї” гамбургер – це хліб, котлетка, шматочок сиру, трохи помідорів і кільця цибулі. Всіма улюблена трійця – кетчуп, майонез і гірчиця – під суворою забороною.

День шотландського віскі. Шотландський віскі є одним з найвідоміших видів віскі, який виробляється, маркується та упаковується у відповідності із суворими правилами. Це напій, яким пишаються жителі рівнин і високогір’я Шотландії. За історію свого існування віскі тісно влився в культуру багатьох народів світу. Особливо вплив (і це справді так!) віскі відчувається в Шотландії. Перша письмова згадка про шотландське віскі датується 1494 роком.

Іменини 27 липня відзначають Акила, Онисим, Гелій, Іларіон, Іраклій, Петро, Прискилла, Степан, Федір.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1834 – відкрито Київський імператорський університет св. Володимира (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка). Навчання у Київському університеті розпочали перші 62 студенти.

1890 – застрелився голландський художник Вінсент ван Гог.

1900 – американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Гейвен продав перший гамбургер.

1921 – Фредерік Грант Бантінг виступив з доповіддю про отримання інсуліну.

1936 – створено Інститут історії України.

1974 – президент США Річард Ніксон звинувачений у перешкоді правосуддю після того, як він відмовився віддати плівки з інформацією, пов’язаною з вотерґейтським скандалом.

1991 – у Києві створено Спілку офіцерів України.

2002 – “Скнилівська трагедія” (під час авіашоу на Скнилівському летовищі (Львів) зазнав катастрофи літак Су-27, вбивши 77 і поранивши понад 400 людей), найбільша в історії катастрофа на авіашоу.

2006 – Intel представив перший процесор лінійки Core 2.

2012 – відкрилися XXX Літні Олімпійські ігри в Лондоні.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1929 – Іван Гнатюк (помер у 2005), український поет, прозаїк, перекладач.

1935 – Володимир Юрчишин (помер у 2010), український митець-графік, майстер книжкового оформлення.

1937 – Володимир Дячков (помер у 2008), український письменник, критик, публіцист.

1940 – Піна Бауш (померла у 2009), німецька хореографка, танцівниця, педагогиня, продюсерка.

1965 – Хосе Луїс Чилаверт, парагвайський футболіст.

Оксана Симоненко

Нагору