ЖИТТЯ

“Споруди аварійні, а там бігають діти”: вирішили якнайвидше знести будівлі у військовому містечку в Переяславі

Будівлі у колишньому військовому містечку перебувають в аварійному стані. Вони можуть бути небезпечними.

22 липня на тринадцятій сесії міської ради депутати розглянули питання “Про здійснення заходів щодо усунення факторів небезпеки життю та здоров’ю громадян міста від постійної руйнації будівель і споруд колишньої військової частини, розташованої в центральній частині міста Переяслав”. Згідно з рішенням 16 будівель на території колишнього військового містечка за своїм технічним станом після відповідних обстежень кваліфікували як непридатні до експлуатації. “За” їхній терміновий демонтаж проголосували 25 депутатів Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на відповідний проєкт рішення.

Тож демонтувати необхідно такі будівлі:

  • будівля №2 (штаб) – висота будівлі – 3,4 м, площа – 272,3 кв. м;
  • будівля №4 (вартове приміщення) – висота будівлі – 3,27 м, площа – 110,6 кв. м;
  • будівля №5 (овочесховище) – висота будівлі – 3,1 м, площа – 160,5 кв. м;
  • будівля №6 (накриття) – висота будівлі – 3,9 м, площа – 766 кв. м;
  • будівля №7 (бензосховище) – висота будівлі –2,94 м, площа – 51,7 кв. м;
  • будівля №8 (санчастина) – висота будівлі – 3,17 м, площа – 183,4 кв. м;
  • будівля №9 (накриття) – висота будівлі – 3,9 м, площа – 911,7 кв. м;
  • будівля №10 (сховище) – висота будівлі – 3,32 м, площа – 416,9 кв. м;
  • будівля №11 (приміщення складу) – висота будівлі – 2,9 м, площа – 312,2 кв. м;
  • будівля №13 (контрольно-технічний пункт) – висота будівлі – 2,9 м, площа – 44,3 кв. м;
  • будівля №14 (приміщення магазину) – висота будівлі – 3,06 м, площа – 160,8 кв. м;
  • будівля №15 (лазня) – висота будівлі – 3,2 м, площа – 65,9 кв. м;
  • будівля №16 (приміщення гаража) – висота будівлі – 4,8 м, площа – 1044 кв. м;
  • будівля №17 (ТП) – висота будівлі – 4,1 м, площа – 37 кв. м;
  • будівля №18 (майстерня) – висота будівлі – 4,1 м, площа – 520,3 кв. м;
  • будівля №20 (туалет) – висота 3,09 м, площа – 73,1 кв. м.

– Ситуація є вкрай напруженою, зараз ця територія доступна для будь-якого жителя міста, – розповів голова міськради Переяслава Вячеслав Саулко. – Але найбільша небезпека, що там щодня гуляє багато дітей – поруч школи, гімназія. Прийдіть, подивіться, що там робиться вечорами: купа шприців, тобто там вже хтось “робив собі профілактичне щеплення”, невеличкі поліетиленові пакетики, як мені пояснили, то із “ширки”. Ми отримали звернення від відділу освіти, де нас, депутатів, мене, міського голову, попереджують про лихо, яке може трапитися. Ми отримали листи від ДСНС з проханням вжити необхідних заходів.

Проблема полягає в тому, що чомусь не Міністерство оборони, якому належало військове містечко, а Міністерство культури вирішило, вибачте, цю територію прибрати до своїх рук. Коли військове містечко йшло звідси, то передало землю в комунальну власність міста (про це є відповідний акт), але акту про те, що місто прийняло її, немає. З чиєїсь вказівки просто зобов’язали наш НІЕЗ поставити на позабалансовий рахунок ці залишки споруд. Тож вони залишилися без дозвільних документів, відведення землі тощо на балансі НІЕЗ “Переяслав”. Відповідно будь-яке втручання туди може нести для нас певні наслідки. Тому зараз коли ми повідомили, щоб вони або привели там все в порядок, або самі знесли, вони просять нас підготувати звернення до Міністерства культури, щоб передали споруди нам на баланс, а вже ми їх прибрали. Ми написали такого листа, але відповіді не отримали досі. Негласно отримали інше: “А ви оформіть землю, передайте також Міністерству культури, а потім ми вам передамо залишки споруд. Залишки зносьте, земля залишиться там”. Оформити землю в комунальну власність, поки на ній ці залишки, ми не маємо права. Тому ми винесли це питання в порядок денний, щоб залучитися підтримкою громади міста, органів місцевого самоврядування, керуючись всіма нормативними документами, колегіально прийняли рішення якомога швидше прибрати ті зруйновані споруди.

Вячеслав Саулко додав, що при демонтажі буде багато цегли, шиферу, деревини. Жителі громади, які потребують, зможуть їх забрати безкоштовно, якщо самі ж вивезуть. Також зауважив, що на цій території не буде капітального будівництва після повного очищення території, поки її детально не вивчать, зокрема, чи є там поховання. Але сам мер хотів би бачити там красивий парк. “Точно там не буде комерційних закладів, як я говорю, різних генделиків. Бо приклад у нас вже є, коли підприємець хоче збудувати на аналогічній землі на трьох сотках триповерхову споруду. Деякі депутати навіть за це голосували”, – сказав Саулко.

Зазначимо, що йдеться, вочевидь, про ситуацію із Борисоглібською площею. Поруч із нею підприємець має намір побудувати торговий центр.

Віталій Усик

Нагору