ЖИТТЯ

Як ми можемо потурбуватися про екологію: десять порад

Природні ресурси виснажуються, пора серйозно задуматися, в якому вигляді дістанеться планета нашим нащадкам. Поки не пізно, варто переглянути свій спосіб життя і зробити його екологічнішим і безпечнішим для природи.

Інформатор зібрав десять порад, яких до снаги дотримуватися кожному нашому читачеві.

Купуйте в супермаркетах паперові пакети. Звичайно, найоптимальніше – ходити в магазин з багаторазовою сумкою. Таке рішення найекологічніше. Але сумка буває під рукою не завжди, особливо коли похід в магазин спонтанний. У такому випадку віддавайте перевагу паперовому пакету. Він повністю розкладається протягом року (на відміну від звичайного пластикового пакета, який розкладається понад сотню років і виділяє токсини, якщо його спалити). Може здатися, що пакети з паперу неміцні, але це не так. Більшість з них витримують по 3-5 кг.

Не кладіть банани в поліетиленовий пакетик. Купуючи банани в супермаркеті, не кладіть їх в поліетиленовий пакет. Це не ківі, з вагів вони не впадуть. Стікер зі штрих-кодом сміливо ліпіть прямо на шкірку. Таким чином, прийшовши додому, ви не відправите в сміття пакетик, який після кількох хвилин використання виявиться непотрібним, при цьому буде розкладатися близько 400 років. Якщо з вагами працює продавець, то голосно скажіть, що банани класти в пакет не потрібно. Повторити прохання доведеться кілька разів, адже співробітник магазину працює на автоматі і, можливо, подібне прохання чує вперше.

Кип’ятіть воду під кришкою. Не забувайте накривати посуд кришкою, коли готуєте їжу або нагріваєте воду. Це сповільнить процес випаровування рідини, який подовжує час готування на 20-30% і збільшує споживання електрики. Після закипання води перемикайтеся на низькотемпературний режим готування.

Використовуйте деревинний наповнювач для котячого туалету. Щоб бути екологічним, не потрібно відмовлятися від зручності. Екологічність – це питання вибору. В хорошому зоомагазині перед вами десятки найменувань одного і того ж товару. Вам все одно, що засипати кішці в туалет. Головне, щоб це працювало. Так ось є штучний хімічний наповнювач, а є натуральний деревинний. Він робиться з відходів лісової промисловості – тирси. Такий наповнювач не завдає шкоди навколишньому середовищу, його можна сміливо змивати в унітаз або відправляти в компостну яму, якщо ви живете в приватному будинку. Наступного разу просто придбайте саме його.

Не залишайте комп’ютер в режимі очікування. При активній роботі за комп’ютером протягом дня, вимикати і вмикати його непотрібно. Але варто запрограмувати перехід в “сплячий режим” через 4-5 хвилин. А ось залишати його ввімкненим на тривалий час, якщо ви за ним не працюєте, точно не треба. Невикористаний дві години комп’ютер навіть в “сплячому режимі” споживає 200-300 Вт, за місяць це близько 12 кВт/год. Периферійні пристрої (принтери та сканери) рекомендується завжди вимикати, якщо вони не використовуються. Це дозволить заощадити ще близько 2-3 кВт/год. за місяць.

Натискайте на маленьку кнопку в громадському туалеті. Бути екологічним можна в найнесподіваніших місцях. Наприклад, у багатьох громадських туалетах встановлені унітази з двома кнопками. Натискаючи на маленьку, ви в два рази економите витрати води. Це дуже просто. Ніяких обмежень і відмови від зручності. Простий усвідомлений вибір.

Не залишайте зарядні пристрої в розетках. Не залишайте зарядний пристрій для мобільного телефону, фотоапарата, плеєра і ноутбука включеним в розетку, коли там немає апарату, що заряджається. Адже в такому випадку до 95% електроенергії витрачається на даремне нагрівання зарядного пристрою, який від цього тільки псується. Щоб кожен раз не возитися з від’єднанням кількох штепселів, визначте для зарядних пристроїв єдиний мережевий фільтр і відключайте його перед відходом на роботу. Крім усього іншого, це важливо і з точки зору пожежної безпеки.

Вибирайте соуси в скляній пляшці чи банці. Навіть якщо ви поки не розділяєте сміття, можете поекспериментувати з екологічними пакунками. Це зовсім не важко. Просто купіть соус у скляній тарі. Цей матеріал при потраплянні на сміттєзвалище не завдає жодної шкоди довкіллю. Якщо ваш улюблений соус не продають в склі, то візьміть в пластиковій пляшці і здайте її на переробку. Але абсолютно точно забудьте про м’які пачки з кетчупом. Їх навіть при бажанні не можна переробити.

Вимикайте воду, коли чистите зуби. На якісну чистку зубів стоматологи радять витрачати не менше двох хвилин. Якщо в процесі ви не вимикаєте водопровідний кран, то кожну хвилину з нього виливається більше 10 літрів води. Разом в добу витрата становить не менше 40, в місяць – 1200 літрів, а в рік – 14 600 літрів. Для порівняння, це більше 70 наповнених ванн. Вимикайте воду, коли чистите зуби. Ви не лише збережете навколишнє середовище, але й зекономите кошти.

Купуйте макарони в картонній коробці. Найпростіше бути екологічним в супермаркеті. Перед нами величезний вибір однотипних товарів. Наприклад, обираючи пасту, купуйте ту, що упакована в картонну коробку. Навіть якщо ви не сортуєте сміття, картон швидко і без сліду розчиниться на звалищі. А пластикова коробка буде століттями отруювати навколишнє середовище.

Юлія Кравченко

Нагору