ЖИТТЯ

Куди на Переяславщині поїхати на велопрогулянку: 5 маршрутів від Миколи Богатиря

Переяславщина багата на різноманітні місця з неймовірними краєвидами. Детальніше їх роздивитись можна під час велопрогулянки. 

Переяслав можна вважати містом любителів велосипедних поїздок. Тут є чимало цікавих пам’яток та музеїв, але чи були ви за межами Переяслава в місцях, які не такі популярні? Інформатор зустрівся із Миколою Богатирем, відомим активістом та краєзнавцем, щоб показати вам, як та куди можна дістатися велосипедом. При цьому на маршрутах, якими ви курсуватимете, можна побачити красиві та незвичайні локації.

“Незвідана Переяславщина”

– Одним із головних маршрутів є “Незвідана Переяславщина”, – розповідає Микола Богатир. – Курсуючи ним, можна проїхати вздовж Дніпра, затоки “Куряче горло”, Змійових валів. Ви маєте змогу побачити руїни унікальної ротондальної церкви Каневських, Давньоруське городище ХІІ-ХІІІ ст. у Вінинцях, оглядовий майданчик у Циблях, Відьмину мітлу між Лецьками та Циблями, Трахтемирівський півострів. За день цілком реально подолати весь цей маршрут.

Маршрут “Незвідана Переяславщина”

Місця, які варто відвідати

Затока “Куряче горло”

Вздовж затоки можна проїхатись екостежкою (близько 1 км), яку ми колись чистили та вивозили звідти сміття. Є перспективи зробити там велодоріжку, яка буде ґрунтовною, без додаткових покриттів. Я навіть зробив таблички, завдяки яким можна буде орієнтуватись, але вони не встановлені поки не зявиться адекватної в Циблях влади готово розвивати туризм. Ми за них не будемо робити роботу.

Затока “Куряче горло”

“Усмошвецький шлях”

Це недороблений до кінця маршрут, який також потрібно чистити. Дорога йде переважно внутрішньою частиною та частково зовнішньою річки Трубіж в межах Переяслава. В деяких місцях доріжка вже готова та можна проїжджати. Починати їхати можна з вулиць, які пролягають поблизу річки. Проїжджаючи цей маршрут, ви можете насолодитись природою та пізнати для себе щось нове.

“Усмошвецький шлях”

Оглядове місце біля музею

Є дуже цікаве місце в межах Переяслава, до якого доїдуть як новачки, так і підготовлені велосипедисти. Ми ще не розкрили повністю потенціал цього місця: там є підвищений оглядовий майданчик на Переяслав з дальнього боку лугу біля Підварок та музею просто неба. Частково з цього місця можна побачити маківку перенесеної церкви із села В’юнищі, видно Михайлівську, Андрушівську церкви, Успенський та Вознесенський собори. Туди можна потрапити не доїжджаючи до центрального входу музею просто неба, повернувши праворуч. Також, якщо приїхати навесні або восени на світанку, коли вечір теплий, а ніч холодна, то утворюються тумани і таке враження, що ти вдалині бачиш Переяслав та верхівки споруд, а сам при цьому наче над хмарами.

Оглядове місце біля музею

Гойдалка над Дніпром

Від редакції: 26 листопада активісти із Переяслава Олександр Могильний та Владислав Самань встановили на Дніпрі неподалік табору “Славутич” гойдалку над прірвою. Якщо ви любитель екстремального відпочинку, то вам точно сподобається. Також ви можете зробити дивовижні фото на заході сонця або світанку. Дібратись туди можна, поїхавши вулицею Героїв Дніпра.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали вам, як правильно зібратися в похід. Сім важливих порад – за посиланням.

Оксана Симоненко

Нагору