ЖИТТЯ

“З вітром можна спілкуватися”: 41 яхта взяла участь у перегонах “Кубок Переяслава”

У крейсерському яхт-клубі нагородили переможців вітрильних перегонів “Кубок Переяслава 2021”. Цього року в змаганнях взяла участь 41 команда. 

З 31 липня до 1 серпня у крейсерському яхт-клубі в Переяславі тривали тридцяті щорічні вітрильні перегони “Кубок Переяслава”. Змагалася 41 команда з різних міст України. Із Переяслава взяло участь сім команд. Гості розмістились на території яхт-клубу в наметовому містечку. Про це повідомляє Інформатор.

1 серпня нагороджували переможців вітрильних регат. Вони долали дистанцію навіть вночі, пройшли непростий шлях. Учасників розділили на п’ять категорій, в залежності від корпусу, тоннажу, довжини судна та площі вітрила:

  • у першій категорії перше місце посіла яхта “Чишма Варуіта” із Києва;
  • у другій – “Кайман” із Черкас;
  • у третій – “Кардинал” із Києва;
  • у четвертій – “Чорна перлина” із Києва;
  • у п’ятій – “Скорпіо” із Українки.

Один із організаторів змагань, голова управління громадської організації Переяславського крейсерського яхт-клубу Андрій Косьмина розповів Інформатору таке:

– Щороку ми проводимо регату під назвою “Кубок Переяслава”, на яку сходяться яхти з усієї України: із Черкас, Канева, Українки, Обухова та Києва. Кожен раз кількість учасників різна, за весь час був рекорд 45 екіпажів. Змагаються команди за конкретним маршрутом. Старт був біля нашого річпорту, проходять так званим “Курячим горлом” до виходу, повертають на Канів, де роблять коло, знову минають “Куряче горло”, йдуть в бік Ходорова, роблять ще один контрольний поворот лівим бортом і уже на вході в “Куряче горло” фінішують. Цей шлях складає 100 кілометрів, часу його проходження залежить від вітру.

Андрій Косьмина

Деякі учасники змагань поділились досвідом та розповіли Інформатору про свої яхти.

Капітан яхти “Чорна Перлина” Леонід Чорний та член екіпажу Володимир Петрушкевич:

– До змагань треба ретельно готуватись – це і підготовка човна, вітрил, екіпажу, також обов’язково слід дивитись прогноз погоди. Змагання виявились дуже складними та цікавими, вітер увесь час змінював напрямок і силу руху. Цього разу в нашій команді було четверо осіб. Ми не сумнівались в своїй перемозі, тим паче, прийшли першими взагалі у всіх категоріях.

Леонід Чорний та Володимир Петрушкевич

Членкиня екіпажу яхти “Доля” Тетяна Тугай:

– У нашій категорії було десять яхт, а ми прийшли четвертими, тому це не найгірший результат. Ми дуже любимо ваш крейсерський яхт-клуб. Наша команда тут не вперше, прихожу сюди кожного разу із задоволенням і рекомендую всім своїм друзям та знайомим відвідати це місце. Вночі під час змагань погодні умови нам не завадили, тому що вітер був не такий і сильний. Команда в нас абсолютно нова, але ми добре спрацювались. Яхтинг – це не просто управління яхтою, а ще підготовка корпусу та самої яхти. А у змаганнях є свої нюанси і я для себе зробила відкриття, що з природою можна спілкуватись та звертатись до вітру, щоб він з’явився.

Тетяна Тугай

Нагадаємо, що спортивний клуб “Преслав” існує в Переяславі більше трьох років, але зараз переживає складні часи. Детальніше про це ви можете дізнатись тут. 

Оксана Симоненко

Відео та фото: Едуард Аврамич

Нагору