ЖИТТЯ

6 серпня: який сьогодні день

Цього дня відзначають чимало свят. 6 серпня також був багатим на історичні події. Так, наприклад, у цей день 1932 року відкрився перший Венеційський кінофестиваль.

У цей день народилося багато відомих людей. Про це та інше розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день пива. Відзначають цю дату і виробники, і шанувальники напою. Пиво – один з найпопулярніших напоїв у світі, його історія налічує кілька століть. Існує безліч рецептів приготування “пінного”, тому не дивно, що на честь пива влаштовують ярмарки, змагання і навіть фестивалі.

Спас, також Свято Преображення — народно-християнське свято східних слов’ян. Святкується східними християнами 6 серпня за григоріанським і новоюліанським календарями. Сенс свята полягає в події об’явлення преображеного Христа апостолам і у глибокій людській подяці Богу за дані Ним дозрілі плоди. Припадає на Успінський піст або Спасівку, проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино.

Міжнародний день “Лікарі світу за мир” запропонувала організація “Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі”. Його відзначають в річницю дня бомбардування японського міста Хіросіма 6 серпня 1945 року. В результаті цього бомбардування були вбиті і зникли безвісти близько 200 тисяч осіб, поранені і піддалися радіоактивному опроміненню – понад 160 тисяч.

Іменини в цей день відзначають Христина, Гліб, Давид, а також Анатолій.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

988 — умовна дата Водохрещення Русі, прийняття християнства київським князем Володимиром.

1181 — китайські і японські астрономи фіксують спалах наднової зірки.

1497 — до Бристоля повернулася експедиція Джона Кабота, що відкрила Канаду. Втім, всі були впевнені, що це Китай.

1649 — перемога козаків у Зборівській битві. Зраджений кримськими татарами Богдан Хмельницький винуватить Москву, яка не надала допомогу; українсько-московські стосунки погіршуються.

1807 — у Петербурзі видано правлячий указ про відкриття друкарень при губернських правліннях (у Києві, Житомирі, Кам’янець-Подільському, Харкові, Полтаві, Чернігові, Катеринославі, Херсоні та Сімферополі).

1890 — вбивця Вільям Кеммлер став першою людиною, страченою на електричному стільці.

1914 — Австро-Угорська імперія оголосила війну Російській імперії, а Королівство Сербія оголосила війну Німецькій імперії.

1932 — відкрився перший Венеційський кінофестиваль.

1940 — у СРСР арештований президент Ленінської академії сільгоспнаук відомий генетик Микола Вавилов.

1997 — літак авіакомпанії Boeing 747 південнокорейських авіаліній зазнав катастрофи над островом Гуам у Тихому океані, загинуло 226 людей.

ХТО З ВІДОМИХ  ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1881 — Олександр Флемінг (помер в 1955), шотландський бактеріолог, який першим виявив антибіотик пеніцилін, лауреат Нобелівської премії (1945).

1928 — Енді Уорхол (помер в 1987), американський поп-арт-художник, засновник журналу Interview, кінорежисер.

1931 — Умберто Ленці (помер в 2017), італійський кінорежисер, який зняв велику кількість низькобюджетних картин в найрізноманітніших жанрах, серед найбільш затребуваних з яких були спагетті-вестерн, Джалло і фільми жахів про зомбі.

1941 — Євген Кучеревський (помер в 2006), радянський і український футболіст і тренер. Найбільш відомий за роботою в “Дніпрі”, з яким став чемпіоном і виграв Кубок СРСР.

Юлія Кравченко

Нагору