Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Як обрати солодкий та спілий кавун: шість лайфхаків

Серпень – місяць кавунів. Але який буде розпач якщо, купивши кавун, ви не відчуєте солодкого смаку або не побачите соковитого рожевого кольору. Як правильно обирати сезонну ягоду?

Обрати смачний та спілий кавун можна по зовнішньому вигляду та звучанню. Як саме – розповість Інформатор.

Купляйте кавуни в правильний час. Найсмачніші кавуни продають з середини серпня по середину вересня. Хоча з початку серпня або навіть кінця липня вже може попастися стиглий плід – це рідкісний виняток із правил. Раніше цього терміну взагалі немає сенсу думати про покупку кавуна. Він буде або недостиглий, або накачаний шкідливими речовинами, що просто надають йому презентабельного вигляду.

Придивіться до кірки. На ній не повинно бути надрізів, тріщин і м’яких ділянок. Кірка у хорошого плоду буде жорсткою і глянцевою, а забарвлення – яскравим.

Знайдіть кавун із жовтою плямою. Цей крок – найважливіший при виборі. Жовтий пігмент утворюється на тому боці, на якому кавун лежав на баштані. Присутність такої земляної плями говорить про те, що плід визрів самостійно і набрався солодкості. Він вистиг природним шляхом і, швидше за все, не був накачаний добавками для надання йому стиглого виду. Бочок не повинен бути надто світлим або зовсім зеленим. Цей кавун може виявитися недостиглим. Зверніть увагу і на розмір плями: вона не повинна бути надто великою або занадто маленькою.

Постукайте по кавуну. Звук при цьому повинен бути дзвінким. Це говорить про соковитість м’якоті. Крім того, якщо взяти плід і постукати, в іншу руку має віддаватися щось на зразок вібрації.

Стисність кавун. Піднесіть його до вуха і стисніть з боків. Або ж покладіть плід на горизонтальну поверхню і натисніть. Хороший, соковитий кавун повинен при цьому тріщати зсередини.

Не звертайте уваги на хвостик. Досить незвичайна порада, адже дуже багато хто вважає, що сухий хвостик є показником стиглості кавуна. Насправді це не так. У свіжозірваних стиглих плодів хвостик буває як підсушеним, так і м’ясистим зеленим. Висохнути він може під час транспортування на далекі відстані або поки лежить на прилавку. Так що сухий хвостик говорить лише про те, що кавун був зірваний кілька днів тому. Якщо ви купуєте ягоду прямо з баштану, то плодоніжка цілком може бути зеленою.

Нагадуємо, нещодавно ми спілкувалися з продавцями кавунів у Переяславі. Відео – за посиланянм.

Юлія Кравченко

Нагору