ЖИТТЯ

19 серпня: який сьогодні день

Сьогодні відзначають багато цікавих та корисних свят, а саме Яблучний спас, Всесвітній день фотографії та  Всесвітній день гуманітарної допомоги. Також цього дня народилась Коко Шанель, французька модельєрка, засновниця модного “Дому Шанель” у Парижі, законодавиця моди ХХ століття.

Що цікавого відбувалось у світі знає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Яблучний спас. За церковною термінологією це свято називається Преображення Господнє. Яблучний спас є одним із перших свят урожаю. Це день, з якого, згідно з повір’ями, природа розверталася від літа до осені й зими.

Міжнародний день орангутана. Цей день був створений, щоб привернути увагу до питання зменшення кількості орангутанів, а також дати поштовх до проведення активних дій для вирішення даної проблеми.

Орангутан разом з горилою і шимпанзе відноситься до числа найбільш близьких до людини тварин. Часто можна зустріти помилкове написання назви цього звіра – орангутанг.

Всесвітній день фотографії.  Заснований цей день був у 2009 році австралійським фотографом Корскі Ара, а дата свята вибрана на честь того дня, коли уряд Франції придбав патент на дагеротип. Дагеротип – це спосіб фотографування на металевій пластинці, яка покрита шаром йодистого срібла. Походить від прізвища одного з творців фотографії, французького художника-декоратора Луї Жака Манді Дагера.

 Всесвітній день гуманітарної допомоги. Це свято було засновано Генеральною Асамблеєю ООН в грудні 2008 року з метою підвищення інформованості суспільства про діяльність з надання гуманітарної допомоги у всьому світі.

Датою для проведення Всесвітнього дня гуманітарної допомоги обрана дата сумної події, саме 19 серпня в 2003 році в результаті вибуху штаб-квартири ООН в Багдаді загинув співробітник ООН, рятуючи інших людей. Це був бразильський дипломат Сержіу Вієйра ді Меллу, який пропрацював понад 34 роки у Організації Об’єднаних Націй і посмертно був нагороджений Премією ООН в області прав людини. Загальна кількість людей, які загинули в цей день – 22 людини.

Іменини 19 серпня відзначають Архипа, Макара, Михайла, Петра і Митрофана.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1960 — здійснено перший політ у космос живих істот.

1982 — здійснено запуск космічного корабля “Союз Т-7”, у складі екіпажу якого українець — Л. Попов.

1989 — парафія святих Петра і Павла у Львові (настоятель — о. Володимир Ярема) першою в Українській РСР вийшла з підпорядкування Російської Православної Церкви й оголосила себе частиною УАПЦ

1989 — у Хмельницькому відкрили пам’ятний знак, що увічнив пам’ять жертв репресій 1930—1940-х і початку 1950-х років

1990 — НДР прийняла конституцію ФРН.

1991 — Леонід Кравчук, Голова Верховної Ради УРСР, о 16:00 год. у виступі по українському телебаченні закликав українських громадян зберігати спокій і підкреслив, що надзвичайний стан Української РСР не стосується. Потім заявив про вихід із лав КПРС.

1992 — в Києві почав роботу I Всесвітній форум українців.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1883 – Коко (Габріель) Шанель (померла у 1971), французька модельєрка, засновниця модного “Дому Шанель” у Парижі, законодавиця моди ХХ століття.

 1946 – Білл (Уїльям) Клінтон, американський політик, демократ, 42-й президент США (у 1993-2001 роках).

1979 – Іван Гешко, український легкоатлет, бігун.

Оксана Симоненко

Нагору