ЖИТТЯ

20 серпня: який сьогодні день

Сьогодні відзначають два цікавих свята: Всесвітній день комарів та День музичних шкатулок. Також у 1925 році заснували Канівський музей-заповідник.

Детальніше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день комарів. Комарі – це не просто докучливі літні шкідники, вони також несуть відповідальність за поширення малярії – хвороби, від якої щорічно помирає понад пів мільйона людей. На сьогоднішній день малярію можна виявити більш ніж в 100 країнах світу.

Всесвітній день комарів був створений британським лікарем сером Дональдом Россом в ознаменування свого відкриття про те, що самки комарів Anopheles відповідальні за передачу малярії. Цей день направлений на те, щоб привернути увагу людей з усього світу до причин малярії, її наслідків, профілактичних заходів та допомогти в зборі коштів для досліджень, пов’язаних з лікуванням малярії.

День музичних шкатулок. Вважають, що перші шкатулки з’явилися близько двох тисячоліть тому в країнах Сходу. А ось музичні шкатулки з’явилися лише в кінці XIX століття в Швейцарії. Женевський годинникар Антуан Фавр у 1796 році винайшов унікальний музичний механізм, який помістили в шкатулку. Дуже скоро ці вишукані музичні іграшки знайшли свою популярність і стали найбажанішими подарунками.

Іменини 20 серпня відзначають Олександр, Олексій, Антон, Опанас, Василь, Дмитро, Іван, Михайло, Петро.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1627 – вийшов перший словник української мови “Лексіконъ славенноросскій і именъ тълкованіє” Памви Беринди.

1896 – у Києві відбулось освячення кафедрального собору святого Володимира.

1925 – засновано Канівський музей-заповідник “Могила Т.Г. Шевченка”. Тепер – Шевченківський національний заповідник у м. Каневі.

1980 – міністерство зв’язку УРСР віддало розпорядження про глушіння радіостанцій “Голос Америки” (США), “Бі-Бі-Сі” (Велика Британія) і “Німецька хвиля” (ФРН).

1991 – Естонія проголосила свою незалежність від СРСР.

1996 – президент США Білл Клінтон встановив мінімальну заробітну плату в країні – 5,15 долара за годину.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1901 – Сальваторе Квазімодо (помер у 1968), італійський поет, Нобелівський лауреат 1959 року (“Життя не сон”, “Земля незрівнянна”).

1921 – Жаклін Сюзан (померла у 1974), американська письменниця, авторка “жіночих бестселерів” (“Долина ляльок” – понад 30 мільйонів накладів).

1924 – Платон Костюк (помер у 2010), український фізіолог і біофізик.

1939 – Валерій Шевчук, український письменник-шістдесятник, майстер психологічної і готичної прози.

1947 – Януш Юхницький, український актор львівського драматичного театру імені Марії Заньковецької, народний артист України.

Оксана Симоненко

Нагору