ЖИТТЯ

23 серпня: який сьогодні день

Сьогодні у світі відзначають кілька цікавих свят, але для нас найголовніше із них – День Державного прапора України. Також святкує день народження український письменник та поет Сергій Жадан.​

Інформатор розповість детальніше про цей день.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День Державного прапора України. Свято оголошене офіційним за спеціальним Указом Президента №987/2004 від 23 серпня 2004 року (з доповненнями від 7 серпня 2009 року).  Український прапор – це символ пшениці в степах під блакитною аркою неба, який уособлює споконвічне прагнення народу до миру, праці, краси та багатства рідної землі.

Народне свято – Лаврентія. У цей день церква вшановує пам’ять архідиякона Лаврентія Римського і Калузького, ранньохристиянських мучеників. Символом 23 серпня є вода. На світанку цього дня дівчата вмивалися водою з джерела. Це, за повір’ями, надавало їм красу. Ранковою росою поїли старих і немовлят для здобуття ними здоров’я.

День навігації в Інтернеті. Саме в цей день в 1991 році Тім Бернерс-Лі, британський вчений, винахідник URL, HTTP, HTML і творець Всесвітньої павутини, зробив її відкритою для всіх людей. Згідно з легендою, Бернерс-Лі написав протокол для WWW на машині NeXT, комп’ютері, розробленому Стівом Джобсом після того, як він пішов з Apple.

Іменини відзначають Роман, Панас, Лаврентій, Панас, Фелікс, Лавр та В’ячеслав.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1918 — Рада міністрів Української Держави погодила постанову про створення в Києві Державного драматичного театру.

1939 — у Москві підписано Пакт Молотова-Ріббентропа і таємний протокол до нього, відповідно до якого Європу поділили за сферами впливу Третій Рейх і СРСР.

1942 — почалась Сталінградська битва.

1975 — запрацював Харківський метрополітен.

1990 — вперше на великому міжнародному форумі над стадіоном підняли синьо-жовтий прапор. Цей день згодом став Днем Державного Прапора України.

1994 — позачергова сесія севастопольської міськради прийняла незаконне рішення про визнання російського правового статусу міста Севастополя.

1998 — з’явилось звання Герой України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1867 — Осип Маковей (помер у 1925), український поет, прозаїк та громадсько-політичний діяч.

1932 — Давид Черкаський (помер у 2018), український режисер-мультиплікатор, художник-мультиплікатор, сценарист (мультики “Як козаки…”).

1941 — Ед Робертс (помер у 2010), американський інженер і підприємець, який створив перший комерційно успішний персональний комп’ютер Altair 8800 в 1975 році.

1965 — Роджер Евері, американський сценарист, продюсер і кінорежисер (“Кримінальне чтиво”, “Сайлент Хілл”, “Скажені пси”).

1974 — Сергій Жадан, український письменник, поет, перекладач, громадський активіст.​

Оксана Симоненко

Нагору