ЖИТТЯ

28 серпня: який сьогодні день

Сьогоднішній день відзначається кількістю свят. В Україні 28 серпня святкують День авіації та Обжинки. Не був кінець серпня бідним і на події. Рівно 84 років тому в Японії заснували компанію “Toyota”.

Крім цього, сьогодні відзначають свій день народження багато відомих особистостей. Більше про них, свята та події Інформатор розповідає далі.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День авіації України. Щорічно останньої суботи серпня відзначають День авіації України. У цей день вітають військових та цивільних пілотів, робітників авіатранспорту та індустрії.

Обжинки. 28 серпня українці відзначають Обжинки – обряд завершення хлібних жнив. Це свято є віковою традицією. На честь святкування проводяться такі ритуали, як завивання бороди, вшанування останнього снопа, освячення скошеного жита та зібраних трав, поливання жниць.

День далекобійника. В останню суботу серпня водії великовантажних автомобілів відзначають День далекобійника. Свято не є офіційним і не має точної дати заснування. Святкують його водії зі своїми колегами. Роботодавці влаштовують корпоративні заходи з нагородженням найкращих працівників.

Іменини сьогодні святкує Марія.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1937 — в Японській імперії була заснована компанія “Toyota”.

1963 — біля Меморіалу Лінкольна у Вашингтоні зібралися 200 тисяч учасників маршу протесту проти расової сегрегації та дискримінації. Перед ними зі своєю знаменитою промовою “В мене є мрія” виступив борець за громадянські права темношкірих громадян Америки Мартін Лютер Кінг.

1988 — у Федеративній Республіці Німеччина відбувалися демонстраційні польоти, під час яких над американською авіабазою в Рамштайні зіткнулися три італійських літаки, які виконували груповий політ — уламки літаків впали на землю у натовп спостерігачів, що призвело до загибелі 66 осіб.

1990 — Ірак оголосив окупований Кувейт своєю 19-ю провінцією, перейменував місто-столицю Кувейт в Кадіму і утворив новий міський район, названий на честь Саддама Хусейна. Цього ж дня було сформовано новий маріонетковий уряд провінції Кувейт під керівництвом Алаа Хусейна.

1996 — після 15 років подружнього життя і 4 років життя нарізно лондонський суд офіційно розлучив британського принца Чарльза і принцесу Діану.

1999 — в столиці Малайзії Куала-Лумпурі відкрилася найвища на той час споруда — дві 88-поверхові башти-близнючки торгово-ділового центру “Петронас Тауер” заввишки 452 метри кожна.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1749 — Йоганн Вольфганг Гете (помер у 1832), німецький вчений і письменник (автор твору “Фауст”).

1942 — Стерлінг Моррісон (помер у 1995), музикант американської групи The Velvet Underground.

1965 — Сатосі Тадзірі, геймдизайнер, автор манги і аніме “Покемон”.

1969 — Джек Блек, американський актор-комік і музикант. Дворазовий номінант на премію “Золотий глобус” (“Джуманджі: Поклик джунглів”, “Великий рік”, “Школа року”).

1973 — Ірина Дворовенко, українська і американська балерина.

Юлія Кравченко

Нагору