ЖИТТЯ

Сотні гектарів виноградників, підвали з діжками та дегустація: чим цікавий Центр культури вина SHABO на Одещині

У Затоці, що на Одещині, та поблизу є багато розваг та місць, які можна відвідати для загального розвитку. Одне із них – центр культури вина SHABO.

У селі Шабо Білгород-Дністровського району Одеської області розміщується Центр культури вина SHABO – унікальний соціальний проєкт, який був створений в 2009 році. Щоб доїхати із курортного селища Затока до Шабо, потрібно знайти маршрутку, яка курсує до Білгорода-Дністровського. Вартість проїзду всього 10 гривень. Журналістка Інформатора під час своєї відпустки відвідала SHABO і розповість вам, у чому його унікальність.

Пропонують чотири види екскурсії на вибір. Перша – стандартна, вона без дегустації (триває півтори години) – 280 гривень з людини. Друга також стандартна, але вже з дегустацією (2 год. 30 хв.) – 360 грн. Третя – VIP без дегустації (2 год. 30 хв.) – 650 грн. А остання – VIP-екскурсія з дегустацією (3 год. 30 хв.) – 900 грн. Екскурсії краще замовляти заздалегідь. Їх проводять в такі години: 10:00, 13:00, 16:00, 18:00.

Стандартні екскурсії відрізняються від VIP тим, що у “лакшері”-програмі вам покажуть більше пам’яток та триває вона довше, ніж звичайна. Але дві години перебування у центрі культури вистачає з головою. Також VIP-квиток вам надає можливість скуштувати вина дорожчих сортів.

Від автобусної зупинки до SHABO йти недовго

Всього є чотири види екскурсій

А це декоративний виноградний сад

Журналістка Інформатора обрала для себе стандартну екскурсію з дегустацією. Тож далі про такий формат і йтиметься.

Музей SHABO – багатовікова історія, двохсотрічні погреби та сучасні арт-об’єкти

Екскурсія розпочалась з демонстраційного виноградного саду компанії SHABO. Це лише невеличка частинка, адже навколо самого заводу розміщується 1200 га винограду. Далі показують музей, перед ним розташовано п’ять символічних колон. Кожна з них символізує певний етап розвитку SHABO окремо і всього світового виноградства. Музей зустрічає туристів скульптурою Діоніса – це один з найпопулярніших богів Давньої Греції, бог рослинності, родючості, вологи, покровитель виноградарства й виноробства. Подейкують, що він виконує бажання, якщо потерти коліно скульптури або посидіти на колінах жінкам, чоловікам достатньо потриматися за руку.

П’ять символічних колон

Діоніс

Швейцарські колоністи в мініатюрі

Шлях, який пройшли колоністи, – важкий і тернистий

А це вино збереглося із Радянського Союзу

Підвал, в яких зберігали вино

Виноградний сад та два сучасних кінотеатри

Під час екскурсії пропонують два невеличкі кіносеанси. На першому розповідають про те, що було раніше на місці музею SHABO. Після перегляду кількахвилинного фільму проводять екскурсію різними залами та розповідають історію SHABO. На другому сеансі показували фільм про чотири пори роки в SHABO: як саджають виноград, як він дозріває, як готують виноградники тощо.

Перший фільм розповідає про історію створення Шабо

Тут ми можемо побачити, який шлях проходить виноград

Фільм “4 пори року”

Винний дім – знайомство з виробництвом тихих вин від відділення переробки винограду до відділення витримки

На цьому етапі екскурсії вас знайомлять із основними етапами виробництва вин SHABO. Для виробництва білих вин застосовують вініфікатори – це ємності, призначені для бродіння вина. Вони із нержавіючої сталі з пласким дном. Вініфікатори для червоних вин такі самі, щоправда, розташовують їх горизонтально.

Розповіли, чим відрізняється дешеве вино від дорогого. Дороге документально прив’язане до сорту винограду. Обирають певну ділянку землі, вона визначається дослідженнями від 5 до 7 років. Якщо дослідження підтвердяться, ділянка отримає свій офіційний паспорт. Все залежить від ґрунту – хороше вино можна отримати, вирощуючи виноград на вапняку. Він дає великий потенціал для витримки вина. На такій землі можна виростити виноград, вино з якого стане колекційним.

Вініфікатор для білих вин

Вініфікатори для червоних вин

Коньячний дім – відділення дистиляції та витримки коньячних спиртів

Спирту, який виробили власними силами, на підприємстві є 2,5 млн літрів. Доступ до приміщень, в яких витримують спирт у дубових діжках, мають лише технологи. Через те, що деревина пропускає повітря, втрачається 1,5-2% спирту. За склом, перед яким ми стояли, сильні спиртові випаровування. Якщо ближче підійти до дверей, то вже буде відчутно запах спирту. Дві хвилини у приміщенні витримки дорівнює 50 грамам випитого коньяку.

Всього на заводі 2,5 млн літрів спирту

Дегустація

На дегустації вам запропонують три бокали, в які розливатимуть ігристе, напівсолодке та сухе вина. Поруч поставлять порожню посудину, в яку ви зможете вилити вино, яке не сподобалося. Також є печиво. Після дегустації вас проведуть в магазин, де ви зможете купити вино, яке вам сподобалось.

Нам запропонували такі вина: Шардоне Reserve сухе біле, Тельті-Курук Reserve сухе біле, Каберне Reserve сухе червоне, Сапераві Reserve сухе червоне, Limited Edition Мерло природно напівсолодке біле, ігристе Classic брют білий.

На дегустації вам запропонують три бокали

Дегустація була цікавою

Ви зможете продегустувати сім видів вина

Є тара, в яку ви можете вилити вино, якщо воно вам не сподобалось

Цікаві факти про виноград та історію Шабо: 

  • Колись троянда була індикатором хвороби винограду. Якщо захворіла троянда і ніхто не помітив, то мине два тижні – захворіє і виноград. Люди, в яких є невеликі ділянки з виноградом, і сьогодні саджають троянди біля винограду.
  • Девіз швейцарських колоністів був таким: “Працюй і молися”.
  • Швейцарці жили у Шабо 200 років тому.
  • У кожної швейцарської сім’ї був фамільний герб, який залишали на випеченому печиві.
  • У 1891 році в Шабо проходила лікування Леся Українка. Лікувалась винятково виноградом.
  • Підвалів з вином залишилось чотири на території заводу SHABO, а інші в приватних будинках у селі Шабо.
  • У давні часи, щоб вимити діжку зсередини, туди поміщали людину.
  • При чавленні винограду кісточка повинна залишитись цілою. Якщо її пошкодити, то вино буде неприємним на смак та гірким.
  • Фарбуючий фермент є у шкірці винограду, від якої вино отримує насичений червоний колір.
  • Хороше столове вино можна зберігати рік-півтора, але не більше.

Діжки з вином, їх чіпати заборонено

Хороше столове вино можна зберігати рік-півтора, але не більше

Нагадаємо, що є безліч курортів, які можна відвідати влітку. Про один із них ви можете дізнатись детальніше на нашому сайті. Чому варто їхати в Затоку та скільки це коштує, читайте тут. 

Оксана Симоненко

Нагору