ЖИТТЯ

У Переяславі собака покусав дівчинку: справу розглянули в суді

У Переяславі собака покусав дівчинку. Її мама подала до суду на власницю тварини.

15 червня опівдні собака-двірняжка вкусив 10-річну дівчинку. У неї були укушено-рвані рани гомілки. Медичну допомогу того ж дня надали в травматологічному відділенні переяславської лікарні. Мати неповнолітньої постраждалої подала позов до суду на власницю собаки. Засідання відбулося 18 серпня. Інформатор, посилаючись на судову постанову, розповідає, чим закінчилася ця справа.

Відповідачка, яка є пенсіонеркою, своєї вини в суді не визнала. Пояснила, що собака приблукав до її подвір’я шість років тому. Вона підгодовує його, як і інших собак, які прибилися до її двору. Вони забігають постійно, бо подвір’я не обгороджене належним чином. При цьому відповідачка висловила сумнів, що дитину вкусив саме той пес.

Мама постраждалої зазначила, що цей собака постійно живе у дворі відповідачки. Додала, що на нього й раніше скаржилися сусіди, оскільки він агресивний.

Чим керувався суд при рішенні? Цитуємо постанову: “Відповідно до п.12.3 г Правил благоустрою, санітарного утримання територій, забезпечення чистоти і порядку в м. Переяслав-Хмельницькому, затверджених рішенням Переяслав-Хмельницької міської ради № ІІ-23-V від 1 серпня 2008 року, власники собак, котів і хижих тварин зобов’язані тримати сторожових собак на прив’язі і спускати їх з прив’язі лише в закритих дворах, що виключають можливість втечі; про наявність собак застерігати написом. Згідно п. 12.4 а Правил власникам собак і котів дозволяється виводити собак з жилих та ізольованих приміщень, а також ізольованих територій в загальні двори або на вулицю (з обов’язковим забезпеченням безпеки людей) тільки на короткому повідку і в наморднику, крім собак дрібних порід, на яких у реєстраційних посвідченнях зроблено відповідну відмітку”.

Оскільки відповідачка тривалий час давала змогу собаці жити на її подвір’ї, не викликала відповідних служб, тож вона взяла на себе зобов’язання щодо забезпечення умов для його утримання. Тож її визнали винною за ч. 2 ст. 154 КУпАП (Порушення правил тримання собак і котів). Призначили адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 гривня) з конфіскацією собаки. Також із неї буде стягнено судовий збір 454 гривні.

Нагадаємо, що наприкінці червня у Переяславі сталася резонансна ДТП: 18-річного хлопця збив автомобіль. Справа закінчилася нещодавно – судовим рішенням.

Віталій Усик

Нагору