ГРОШІ

Відпочинок у Затоці 2021: чому варто їхати та скільки це коштує

Скільки коштує відпочити влітку в Затоці. Днями там побував журналіст Інформатора і все дізнався.

П’ять діб – із 7 до 11 серпня – журналіст Інформатора відпочивав у селищі міського типу Затока, що на Одещині. Окрім пляжу Чорного моря, побував на екскурсії в Шабо, в аквапарку та на атракціонах. Скільки це все коштує та які враження, читайте далі.

ДОРОГА. Їхали автобусом із Києва прямо на автостанцію Затоки. Дорога в один бік триває 8 годин (близько 600 кілометрів), квиток коштує 285 гривень за одного. Дуже важко, бо довго, хоч і їхали вночі, повноцінно заснути сидячи не вдалося. Поїздом треба їхати до Білгорода-Дністровського чи до Одеси, потім добиратися до Затоки – також нелегко.

Можливо, варто замовляти не величезний “Неоплан”, який їде поволі, а щось менше та швидше. Наприклад, мій друг розповідав, що на Mercedes-Benz Sprinter “долітав” із Одеси до Києва за якихось чотири години. Але в ньому, певно, все-таки менш зручно.

ЖИТЛО. Жили у Villa al Mare на вулиці Виноградній, 17. До моря – дві хвилини, до автостанції – три. Двомісний номер там коштує 1000 гривень за ніч. Є все необхідне: санвузол в номері, холодильник, телевізор, шафа, “особливо широке” ліжко, балкон, на території – невеликий басейн та кухня. Загалом все ок. Лише із букінгом були якісь приколи, через що мені довелося змістити поїздку на один день на прохання хазяйки вілли. Пішов на поступки? Так. А коли нам треба було десь перебути в останній день, чекаючи вечірнього автобуса, сказали оплачувати ще одну ніч. Тут на поступки не пішли. Не те, що грошей шкода, просто неприємний осад залишився. Як на мене, це не те, що зветься клієнтоорієнтованістю.

МОРЕ. Є пляжі з двох боків Затоки. Один – людніший, з більшою кількістю розваг та закладів харчування. До нього йдеш центральною алеєю, яка дещо нагадала мені Львів. Багато туристів, фудкортів, ресторанчиків та кафе. Тут, до слова, я вперше зіграв у аерохокей і… програв. Один 5-хвилинний раунд обійдеться у 50 гривень. А ще ввечері тут лунає жива музика й люди можуть танцювати прямо на алеї. При цьому співають і в закладах. Наприклад, у “Парусі” ми планували подиміти кальянчиком, але офіціант сказав, що потрібно ще замовити коктейлів гривень на 300-400, бо “жива ж музика”.

Інший пляж – сімейніший, там спокійніше і ближче до нашої вілли (за 300 метрів). На ньому ми й відпочивали. Море чисте, хоча б одну медузу спробуй ще знайди, вода здалася дещо прохолодною, “холодноє піво, крівєтки” традиційно розносили. Спробував найсолодшу кукурудзу цьогоріч, качанчик – всього 10 гривень. Хоча на морі, мабуть, все смачніше.

На пляжі не так і багато людей, а море чисте

Що ще треба для класного відпочинку?

ХАРЧУВАННЯ. Зазвичай їли ми в чомусь типу їдальні поблизу вілли (я навіть не зрозумів, як вона називається). Система – як у тій же “Пузатій хаті”: нагрібаєш, чого хочеш, оплачуєш і об’їдаєшся. На 300 гривень на двох можна залишитися ситим. Для прикладу, борщ – 30 гривень. Також виручала доставка та фастфуд. Причому він досить якісний. На розі до нашої вулиці у закладі Bad boys pizza за якихось десять хвилин прямо на моїх очах нам приготували дуже смачну піцу. Обійшлася вона у 190 гривень.

Планували ми ще сходити в якісь ресторанчики, але не дійшли. Хазяйка вілли розповідала, що досить дорого в ресторані “М’ясник і море”, навіть якийсь прокурор від чека офігів. Каже, взяв трішки поїсти і якогось непоганого алкоголю, а заплатити мусив 2800 гривень. Радили нам ще ресторан “Чарка шкварка”, мовляв, і недорогий, і смачно там. Тому якщо хтось там був, діліться враженнями у коментарях.

Тут ми завжди снідали

ДОЗВІЛЛЯ. У Затоці є парк атракціонів, у який би я не пішов ні за що… Але довелося спробувати. “Маятник” там найекстримальніший, щоправда, на інших і не був – вистачило одного. Суть така: вас саджають у крісла, які розміщені по колу, потім розхитують у обидва боки, а ця фігня з кріслами крутиться. Словом, жерсть іще та. Здавалося, що чомусь саме я вислизну із цього крісла або воно якось розкриється. Щоб не було так страшно, я зачепився ногою за ногу якогось мужика, який сидів поруч. Він в принципі не був проти. Для дорослих квиток на один атракціон – 100 гривень.

Аквапарк розміщується в готелі “Затока”. Він автостанції це за хвилин 20 автобусом. Сідаєте на будь-який, що рухається до Одеси, втім, не кожен водій чомусь хоче брати туди пасажирів. Якщо ви живете в готелі “Затока”, ціни в аквапарк такі: на весь день (з 10-ї до 18-ї) – 800 гривень, на пів дня (з 14-ї до 18-ї) – 600. Але є лайфхак – якщо бронюєте квиток у тітки на центральній алеї (її яточку ви побачите відразу), буде дешевше – 600 і 500 відповідно. У аквапарку бажано не їздити на атракціонах, для яких не вистачає ваги, бо тоді можна застрягнути десь посеред дороги. У нас в декого таке траплялося. Щодо цін, то в аквапарку алкогольні напої приблизно вдвічі дорожчі, ніж деінде: бокал світлого пива – 50 гривень, мохіто – 200. Їжа – в адекватному ціновому діапазоні.

Також ми з’їздили в Шабо на екскурсію на завод. До нього від автостанції приблизно стільки ж, як і до “Затоки”, але в інший бік. Варто брати квиток з дегустацією за 360 гривень. Там я спробував найкраще вино у своєму житті – напівсолодке Muscat Ottonel (лімітоване, продається лише у фірмовому магазині Shabo). Коштує якихось 300 гривень. Хоча б заради цього вина я хочу ще повернутися в ці місця.

Аквапарк розміщується в готелі “Затока”

Наважилися б спуститися з такої гірки?

Побували і в музеї, і на заводі Шабо

А потім на дегустацію

Обрали собі вино до смаку

ПІДСУМКИ. На п’ятиденний відпочинок на двох витратили близько 15 тисяч гривень. Особливо ні в чому собі не відмовляли, їсти не готували. Щоб витратити більше, здається, треба дуже постаратися, наприклад, снідати, обідати й вечеряти в дорогих ресторанах та доплачувати 300-400 гривень за коктейлі, щоб послухати наживо фіговенькі російські хіти.

Їхати в Затоку варто. Особливо якщо ви прагнете класного спокійного відпочинку. Затока видалася більш душевним місцем, аніж якимось надто тусовочним. А можливо, хто що шукає, той те і знайде?

Журналіст Інформатора відпочив у Затоці

Нагадаємо, що раніше ми підготували для вас підбірку легких літніх фільмів. Вони хоча б частково перенесуть вас до морських пляжів.

Віталій Усик

Нагору