ЖИТТЯ

14 серпня: який сьогодні день

Сьогодні відзначають кілька цікавих свят, а саме Перший медовий Спас або Маковія. Також святкує свій день народження американська актриса українського походження Міла Куніс.

Інформатор розповість деталі про 14 серпня.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Перший медовий Спас або Маковія. З цього дня починається “Спасівка” або великий Успенський піст, який триватиме до 28 серпня (два тижні), до свята Успіння Пресвятої Богородиці. В цей день прийнято відвідувати богослужіння та освячувати кошик продуктів.

Перший Спас має також назву “Спас на воді”, бо за давніми повір’ями, саме цього дня князь Володимир прийняв хрещення. Раніше у стародавньому Києві на Маковея освячували воду в Дніпрі. Тому зараз в церкві також обов’язково треба освячувати воду. Свято першого Спасу припадає на період дозрівання маку, тому на Маковея у церквах обов’язково святять мак. За давніми традиціями, на Медовий Спас віряни приносять у храм для освячення мед нового врожаю та запашні букети з трав, так звані “маковійчики”. Здавна люди вважали: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути й господарство.

Всесвітній день ящірки. Це свято надає прекрасну можливість захопитися цими чудовими рептиліями. В цілому ці милі створіння не несуть загрози для життя людини, однак деякі види ящірок можуть бути вельми агресивними та небезпечними. Ящірок можна побачити у всіх куточках планети, крім Антарктиди. Цікаво, що найменшими ящірками на планеті є гекони круглопалі. Довжина їхнього тіла близько 3 см, при вазі всього в 1 грам. А найбільшою сучасною ящіркою є комодський варан. Довжина його тіла досягає трьох метрів при вазі 80 кг. Жертвами варанів можуть ставати олені, дикі свині і навіть азіатські буйволи.

День видалення татуювання. Цей день був створений для тих, хто пошкодував про зроблене і вирішив видалити татуювання після його нанесення. День видалення тату зазвичай відзначають через місяць після Дня татуювання, оскільки тільки через місяць дозволяється видаляти тату.

Іменини 14 серпня відзначають Антон, Леонтій, Олександр.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1888 – Олівер Шелленбергер отримав патент на електричний лічильник.

1908 – проведено перший міжнародний конкурс краси, сталася ця урочиста подія в Фолкстоні (Великобританія).

1935 – у США введена одна з найбільш лояльних систем соціального страхування (допомоги безробітним).

1936 – баскетбол став олімпійським видом спорту.

1945 – Японія капітулює у Другій світовій війні, цей указ видав імператор Хірохіто.

1983 – Сергій Бубка став чемпіоном світу на першому чемпіонаті світу з легкої атлетики, що відбувся у Гельсінкі.

1992 – почалася грузино-абхазька війна.

2003 – знаменитий збій електромережі США і Канади: сталося ланцюгове відключення близько 100 електростанцій.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1933 – Ріхард Ернст (помер у 2021), швейцарський хімік (дослідник молекули складних з’єднань, отримав Нобелівську премію).

1947 – Даніела Стіл, американська письменниця, знаменита романістка і новелістка.

1968 – Холлі Беррі, американська кіноактриса, перша темношкіра акторка в історії кінематографа, що отримала “Оскар” за виконання головної ролі.

1983 – Міла Куніс, американська актриса українського походження.

Оксана Симоненко

Нагору