ЖИТТЯ

Особливість чи те, що варто змінювати: прості запитання людям, які краще володіють лівою рукою

У світі не так багато людей, які краще володіють лівою рукою, і це можна вважати їхньою маленькою особливістю. Сьогодні навіть відзначають свято на честь шульги. 

Щорічно в усьому світі 13 серпня відзначають Міжнародний день шульги. Ідея свята належить голові Міжнародної асоціації ліворуких в США Діну Р. Кемпбеллу. Вперше його відзначили в 1976 році. Інформатор вирішив знайти переяславців, які краще володіють лівою рукою, та поставив їм кілька простих запитань.

Чи намагалися вас в дитинстві перевчити на правшу? Як?

Анна Ляч, співачка: Мене не намагалися, але багатьох моїх знайомих перевчили.

Оксана Симоненко, журналістка: Мій старший брат також повинен був стати шульгою, але його чомусь перевчили. Після мого народження батьки вирішили нічого не змінювати в мені. Тому я пишу лівою рукою, думаю, в цьому є щось особливе.

Іван Світличний, програміст: Я ще з того покоління, яке намагалися перевчити. Нам в школі казали, що краще писати правою рукою. А от вдома ніяких претензій з цього приводу не було.

Ви вмієте писати правою рукою?

Анна Ляч: У школі, коли викликали до дошки, то я чомусь завжди писала правою рукою. Після цього в оточуючих було до мене багато запитань. Адже в зошиті я писала лівою рукою, а біля дошки – правою.

Оксана Симоненко: У дитинстві намагалася щось написати правою рукою, але нічого не виходило. Згодом я припинила свої спроби і вже не пам’ятаю, коли востаннє писала правою.

Іван Світличний: Ще в школі мене перевчили писати правою рукою, хоча більшість інших завдань я виконую лівою.

У вас є знайомі шульги?

Анна Ляч: Є один однокласник, який пише лівою. Серед родичів шульг немає.

Оксана Симоненко: У мене немає таких знайомих. Вирішила подзвонити мамі. Як виявилось, навіть серед родичів шульг не знайшлось.

Іван Світличний: У мене рідний дід був шульгою. Їх, мабуть, статистично на планеті близько 10 відсотків (є дані про 5 відсотків – ред.).

Чи приносить якісь незручності те, що ви шульга?

Анна Ляч: Я б не сказала. Але зазвичай, коли я виходжу на сцену, то тримаю мікрофон в лівій руці. Тож і фото з концертів та виступів такі виходять. Щодо телефону, то я його тримаю завжди правою рукою.

Оксана Симоненко: Мені це навіть подобається. Єдине – коли сідаєш з кимось їсти або писати за стіл, то можете зіштовхуватись ліктями, це не дуже зручно.

Іван Світличний: Це моя природа і жодним чином не приносить мені незручностей.

Чи бачили ви спеціалізовані товари для шульг?

Анна Ляч: По-перше – це комп’ютерна мишка, є спеціальні для лівші, правші та універсальні. А от коли я ще навчалася у школі і ми  з однокласницями фанатіли від красивої канцелярії, то помітила, що дуже багато ручок у продажу є саме для шульг. Купила одну таку, де є гумка під великий, вказівний та середній пальці, і спробувала нею писати. Можу сказати, що така ручка дуже незручна.

Оксана Симоненко: Я вперше про таке дізналась сьогодні. Все життя у мене бруднилася рука під час писання. А можна було просто купити ручку для шульги. Але загалом до всього можна пристосуватись.

Іван Світличний: А такі є? Я навіть не знав. Дізнався про них сьогодні після розмови з журналісткою Інформатора, але думаю, що їх придумали як маркетинговий хід.

Що ви вмієте робити краще правою рукою, ніж лівою?

Анна Ляч: Правою рукою я вмію краще тримати телефон, різати ножицями папір. Також мені зручніше тримати столові прилади.

Оксана Симоненко: Я краще тримаю комп’ютерну мишу. Лівою взагалі не можу її взяти.

Іван Світличний: Правою рукою я краще вмію писати.

Анна Ляч

Іван Світличний

Оксана Симоненко

Нагадаємо, що на вихідних можна залишитись вдома та спокійно відпочити. Але якщо ви хочете активно провести час, то дивіться список заходів за посиланням. 

Нагору