ЖИТТЯ

У Переяславі на людей кидався скажений кіт: згодом він загинув

У Переяславі в мікрорайоні Борисівка в кота виявили сказ. Він встиг поранити чотирьох людей.

Сьогодні, 31 серпня, відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної небезпеки та надзвичайних ситуацій. Провели його у зв’язку з тим, що в міському мікрорайоні Борисівка виявили скаженого кота. Тварина кидалася на людей впродовж двох діб:

  • 27 серпня о 16:10 жителька мікрорайону Борисівка вийшла зі свого будинку на подвір’я, де на неї зненацька накинувся невідомий їй кіт, він вчепився в праву ногу та наніс множинні подряпини та укуси.
  • 28 серпня о 10:45 ще одна жителька мікрорайону постраждала від нападу кота, який наніс їй тілесні ушкодження лівої ноги та коліна.
  • Цього ж дня о 12:30 ця тварина напала на жінку та чоловіка.

Після цього сусіди та постраждалі спробували ізолювати кота, зачинивши його в сараї. Тварині при цьому випадково нанесли травми не сумісні з життям. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на протокол комісії.

28 серпня труп тварини вилучили та взяли відповідні проби (мазки головного мозку), щоб перевірити, чи не хворіла вона на сказ. Вже 30 серпня отримали результат дослідження – він виявився позитивним. Постраждалі проходять курс антирабічних щеплень (вакцина проти сказу). Такі щеплення ефективні у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення хворою твариною.

Наразі вже провели подворовий обхід з метою встановлення інших випадків нападу безпритульного кота на людей або підозри інфікування вірусом сказу інших тварин. Нових інфікувань не виявили. У Борисівці проводять профілактичні щеплення домашніх тварин.

Вважається, що головна ознака, за якою можна відрізнити хвору тварину від здорової – це зміна поведінки. Лисиці мають бажання іти на контакт до людей, здорова тварина добровільно не піде до людини і втече при будь-якій спробі наблизитися. Якщо тварина була домашня, то захворівши вона намагатиметься уникати людей. Ознаки сказу такі: агресивність, безпричинне ревіння, гавкання, поява слино- і сльозотечі, спроби гризти неїстівні предмети, паралічі.

Ознаки хвороби у людей – це гідрофобія чи боязнь води, судоми ковтальних м’язів, відчуття страху, депресії, судоми, задухи.

Якщо вас укусила тварина, обов’язково промийте рану (місце ушкодження) – досить інтенсивно, протягом 10 хвилин, з милом, бажано господарським. Відразу зверніться  до найближчого травмпункту. Успіх профілактики сказу залежить від швидкості звернення про допомогу. Якщо вчасно звернутися до лікаря, 6-7 уколів у плечовий м’яз протягом трьох місяців вистачить, щоб побороти вірус сказу. (Інформація для довідки від навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Київської області).

Нагадуємо, у березні цього року в Пологах-Вергунах Ташанської ТГ скажена лисиця покусала жінку. У селах громади проводили щеплення домашніх тварин.

Юлія Кравченко

Нагору