ЖИТТЯ

Як підтримувати холодильник у чистоті: вісім корисних порад

У холодильнику неприємний запах, який ще й передається на їжу? Ці поради допоможуть ефективніше використовувати пристрій і рідше викидати продукти.

Для профілактики виникнення неприємного запаху в холодильнику використовуйте контейнери з кришками, а також спеціальні блоки або блюдце з содою. Інформатор розповість що ще варто робити, що підтримувати порядок у холодильнику.

Підлаштовуйте температуру під різні умови. В середньому вона повинна бути між 1 та 4 градусами. Знижуйте температуру, коли в холодильнику багато продуктів або в приміщенні жарко. І підвищуйте, коли вмісту мало, щоб заощадити електроенергію. Температуру в морозильній камері тримайте стабільною (-18 градусів).

Регулярно прибирайте. Усувайте воду, що протікає. Протирайте ручки холодильника раз в день, а дверцята – щотижня. Раз на кілька днів перебирайте продукти на всіх полицях. Раз на три місяці очищайте холодильник зсередини.

Що не варто зберігати в холодильнику:

  • Більшість фруктів і деякі овочі, особливо ті, які ще недоспіли. Це поширюється на помідори і огірки, картоплю, моркву, цибулю і часник, гарбуз, буряк та інші коренеплоди, в тому числі імбир.
  • Відкриті консервні банки, в першу чергу з фруктами і помідорами. Якщо вони довго стоять в такій тарі, у них з’являється металевий присмак. Тому вміст краще перекласти в скляний або пластиковий посуд.
  • Гарячу їжу. Зачекайте, поки вона повністю охолоне, щоб не перевантажувати компресор холодильника.
  • Продукти із закінченим терміном придатності.
  • Відкриті банки варення, гірчицю, сиропи.

Що потрібно зберігати в холодильнику:

  • Ягоди і стиглі фрукти, а також овочі (за винятком тих, що перераховані вище).
  • Молочні продукти, яйця, м’ясо і рибу.
  • Всі відкриті продукти, на упаковці яких зазначено, що їх потрібно зберігати при низьких температурах.
  • Залишки готових страв (як тільки вони охололи), салати, закуски.
  • Великі банки арахісового масла, якщо ви не збираєтеся швидко його використовувати.

Розподіліть продукти по різних полицях:

  • Верхня полиця – все, що не потрібно готувати: ковбаса, соуси, салати, закуски, залишки страв, а також консерви з банок, які ви переклали в інший посуд.
  • Середня полиця – молочні продукти і яйця.
  • Нижня полиця – м’ясо та риба.
  • Відсіки для овочів – фрукти, овочі, листова зелень. А ось трави (крім базиліка) краще поставити в банку з водою і тримати подалі від холодної задньої стінки.
  • Дверцята – соки, заправки і інші продукти з найтривалішим строком придатності.

Правильно організуйте зберігання. Ставте контейнери з продуктами один на інший. Високі розміщуйте ззаду, а низькі – спереду, щоб все було видно. Наклеюйте стікери з датою (коли ви приготували страву або відкрили упаковку).

Позбавтеся від неприємних запахів. Прибирайте продукти з сильним запахом у контейнери з щільною кришкою. Про всяк випадок тримайте на нижній полиці тарілку з содою, вона буде вбирати всі запахи.

Якщо ділите холодильник з кимось, введіть правила користування. Розставляйте продукти симетрично. Наприклад, якщо ви користуєтеся холодильником удвох, розділіть його посередині і займайте кожен свою сторону.

Нагору