ЖИТТЯ

8 вересня: який сьогодні день

8 вересня відзначають Міжнародний день солідарності журналістів, а також День грамотності. Цього ж дня у 1952 році вийшло перше книжкове видання повісті Ернеста Гемінґвея “Старий і море”.

Детальніше про 8 вересня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день солідарності журналістів було проголошено в 1958 році за рішенням IV конгресу Міжнародної організації журналістів – найстарішого і найбільшого інтернаціонального журналістського об’єднання у світі. Дата була вибрана не випадково. Саме в цей день у 1943 році в Берліні був страчений фашистами заарештований гестапо у квітні 1942 року чехословацький журналіст, літературний і театральний критик, публіцист, активіст чехословацької компартії Юліус Фучик. Навіть у нацистських катівнях Юліус не залишив професію і встиг написати книгу “Репортаж з петлею на шиї”, за яку був посмертно в 1950 році удостоєний Міжнародної премії миру.

Міжнародний день грамотності. Мета Міжнародного дня грамотності — відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому. Він підкреслює важливість грамотності та хоча би базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті.

Іменини 8 вересня святкують Наталія, Адріян, Віктор, Георгій (Юрій), Дмитро, Марія, Петро, Роман.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1791 — у паризькому Луврі художники вперше виставили на огляд свої картини.

1796 — Наполеон розбив австрійців у битві біля Бассано (Ломбардія).

1886 — засновано Йоганнесбург, нині найбільше місто ПАР.

1951 — у Сан-Франциско представники 48 країн підписали мирний договір з Японією за підсумками Другої світової війни. СРСР у цій акції участі не брав, і дотепер Росія як його спадкоємниця формально перебувала в стані війни з Японією.

1952 — вийшло перше книжкове видання повісті Ернеста Гемінґвея “Старий і море”.

1967 — в Норвезькому морі через пожежу затонув радянський підводний човен “Ленінський комсомол” із 39 членами екіпажу.

1989 — у Києві заснований Народний рух України за перебудову.

1993 — створено Всесвітню організацію міст культурної спадщини ЮНЕСКО. Відзначається як День солідарності міст Світової культурної спадщини.

2005 — Президент України Віктор Ющенко своїми указами відправив у відставку уряд Юлії Тимошенко, а також звільнив із займаних посад секретаря Ради національної безпеки і оборони України Петра Порошенка, голову СБУ Олександра Турчинова, президента Національної телекомпанії України Тараса Стецьківа та голову Державної митної служби Володимира Скомаровського. Того ж дня Віктор Ющенко призначив виконувачем обов’язків прем’єр-міністра України Юрія Єханурова.

2005 — російське ВАТ “Газпром” і німецькі концерни BASF AG та E.ON AG підписали в Берліні угоду про будівництво Північно-Європейського газопроводу (Nord Stream) через акваторію Балтійського моря (в обхід України, Білорусі та країн Балтії).

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1157 — Річард I Левове Серце (помер в 1199), король Англії (1189-1199 рр.).

1588 — Марен Мерсенн (помер в 1648), французький математик, фізик, філософ і богослов, теоретик музики.

1923 — Расул Гамзатов (помер в 2003), аварський поет, письменник, публіцист, політичний діяч.

1971 — Мартін Фрімен, британський кіноактор. Здобув широку популярність завдяки участі у фільмі “Автостопом по галактиці”, серіалам BBC “Шерлок” і FX “Фарго”, а також за роллю Більбо Беггінса в кінотрилогії “Хоббіт”.

Юлія Кравченко

Нагору