ЖИТТЯ

10 вересня: який сьогодні день

Сьогоднішній день багатий на визначні дати, серед них – Всесвітній день запобігання суїциду. 10 вересня також народилося чимало видатних особистостей та у різні роки відбувалися визначні історичні події.

Більше про свята, дні народження та історичні події 10 вересня вам розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день запобігання суїциду — міжнародна дата, яку відзначають на всій планеті щорічно, починаючи з 2003 року, 10 вересня, з метою сприяння діяльності щодо запобігання самогубств. Кількість самогубств зараз складає близько 800 тисяч на рік. Згідно з наведеною ВООЗ статистикою, в третьому тисячолітті від суїцидів гине більше людей, ніж через всі війни та насильницькі вбивства разом взяті. Всесвітній день запобігання суїциду покликаний привернути увагу влади й громадськості до цієї проблеми.

Міжнародний день гінекологічного здоров’я. Гінекологія – галузь медицини, що вивчає захворювання, характерні лише для жіночого організму, i насамперед, захворювання жіночої репродуктивної системи. Основна мета Міжнародного дня гінекологічного здоров’я – нагадати, що здоров’я є однією з найважливіших цінностей. В цей день медики всього світу прагнуть звернути увагу жінок на збереження власного здоров’я та профілактику гінекологічних захворювань

Міжнародний день макіяжу. Користуючись макіяжем, людина часто змінює себе не лише ззовні, а і зсередини. Правильне використання декоративної косметики в поєднанні з природною красою викличуть захоплення не тільки у тих, хто вас оточує, а й у вас самих.

Іменини 10 вересня святкують Ганна, Арсеній, Опанас, Анатолій, Веніамін, Георгій, Григорій, Денис, Юхим, Захар, Іларіон, Ігнатій, Лаврентій, Лук’ян, Леонтій, Макар, Нестор, Павло, Панкрат, Савва, Сидір, Тит, Федір і Феодосій.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1919 — на Паризькій мирній конференції укладено Сен-Жерменський договір, який визнавав право Румунії на Буковину, Чехословаччини — на Закарпаття, а також суверенітет Антанти над Галичиною; Австро-Угорщина припинила своє існування.

1920 — прийнята конституція Австрійської Республіки, згідно з якою країна стала “союзною державою” з правами широкої автономії.

1941 — у в’язницях Києва радянськими спецслужбами без вироку суду розстріляно всіх в’язнів.

1989 — Угорщина відкрила свої західні кордони для біженців зі Східної Німеччини, що ознаменувало перший прорив “берлінської стіни”.

1993 — Кабінет Міністрів України ухвалив постанову “Про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні у 1932-1933 роках”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1839 — Чарльз Сандерс Пірс (помер в 1914), американський філософ, логік, математик, основоположник прагматизму і семіотики.

1855 — Роберт Йоганн Кольдевей (помер в 1925), німецький археолог, який визначив місцезнаходження біблійного Вавилона і в результаті 18-річних розкопок підтвердив його існування.

1892 — Артур Холлі Комптон (помер в 1962), американський фізик, лауреат Нобелівської премії (1927).

1899 — Вольф Мессінг (помер в 1974), артист оригінального жанру, ілюзіоніст, психіатр і гіпнотизер.

1950 — Джо Перрі, гітарист і один із засновників американської рок-групи “Aerosmith”.

Юлія Кравченко

Нагору