Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

15 вересня: який сьогодні день

Сьогодні відзначають кілька цікавих свят, а саме День народження екологічної організації “Грінпіс”. та День фахівця з управління персоналом. Також сьогодні святкує свій День народження Гарі, принц Уельський, син принцеси Діани та принца Чарльза, спадкоємець британської корони (3-й в черзі).

Детальніше про 15 вересня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День народження екологічної організації “Грінпіс”. “Грінпіс” – це міжнародна некомерційна природоохоронна організація. Вона з’явилася 15 вересня 1971 року в Канаді, коли кілька активістів об’єдналися, щоб боротися проти ядерних випробувань поблизу острова Амчитка у Аляски. “Грінпіс” працює разом з волонтерами, ініціативними групами, некомерційними організаціями та об’єднаннями. За допомогою природоохоронних кампаній “Грінпіс” показує шляхи вирішення екологічних проблем, які забезпечать сталий розвиток і соціальну справедливість на планеті.

 День фахівця з управління персоналом або День HR-менеджера. Сьогодні HR-менеджером називають співробітника відділу персоналу, який займається підбором і утриманням працівників. HR перекладається як: “human recourses”, тобто людські ресурси. Виходить, що робота HR-менеджера полягає в управлінні людськими ресурсами.

Міжнародний день демократії. Встановлено свято Генеральною асамблеєю ООН в 2007 році. Щорічно Міжнародний день демократії присвячений певній темі, в цей день зазвичай проводяться різного роду просвітницькі заходи – лекції, семінари, круглі столи.

Основна мета даного свята – просувати роль урядів всіх світових країн в підтримці відкритої демократії і відзначати систему цінностей, яку просуває демократія, даючи громадянам можливість вільно приймати рішення щодо всіх аспектів свого життя.

День людей, які худнуть. Однією з головних цілей даного свята є привернення уваги до проблеми зайвої ваги, а також наслідків необдуманих спонтанних дієт. Для дуже багатьох людей, особливо жінок, недосяжні стандарти тіла і тиск оточуючих призвели до розладів харчової поведінки, низької самооцінки, знущань і нездоровим обмежувальним дієтам.

Іменини сьогодні відзначають Альфред, Антон, Демид, Леонід, Іван, Федір, Федот, Феодосій, Пилип, Юліан.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1924 – Татарбунарське повстання.

1944 – У Києві відкрито оновили Державний музей західного і східного мистецтв (тепер це Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків).

1971 – У Ванкувері створили екологічну організацію “Грінпіс”. Перша акція – протест проти американських ядерних випробувань біля Аляски.

1991 – У Києві на площі Богдана Хмельницького відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акту про державну незалежність України.

2008 – банкрутство “Lehman Brothers”.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1870 – Штейнберг Лев Петрович (помер у 1945), український радянський диригент і композитор. Інструментував оперу “Тарас Бульба” Миколи Лисенка та вперше в Україні поставив її на сцені Харківського театру опери та балету.

1890 – Агата Крісті (померла у 1976), англійська письменниця, автор детективної прози, одна з найбільше публікованих письменників за всю історію людства.

1892 – Гайворонський Михайло Орест (помер у 1949), український музикант, композитор, капельмейстер Армії УНР.

1928 – Кеннонболл Еддерлі (помер у 1975), американський джазовий саксофоніст.

1955 – Володимир Пилат, український дослідник та знавець бойових мистецтв, засновник стилю та Верховний Учитель Бойового Гопака.

1978 – Пашинін Анатолій Анатолійович, український актор театру і кіно.

1984 – Гарі, принц Уельський, син принцеси Діани та принца Чарльза, спадкоємець британської корони (3-й в черзі).

Оксана Симоненко

 

Нагору