ЖИТТЯ

Як не отруїтись грибами: кілька корисних порад

Восени розпочинається сезон грибів, багато людей йдуть їх збирати. Але потрібно пам’ятати деякі правила, які збережуть вам життя та гарне самопочуття.

Інформатор нагадує правила поводження з грибами, посилаючись на дані від начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Переяслава Віктора Жарка.

Не збирайте гриби:

  1. Якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися.
  2. Поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно і радіаційно небезпечних зонах.
  3. Невідомі, особливо з циліндровою ніжкою, в основі яких є потовщення, оточене оболонкою.
  4. З пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або покриті слизом.
  5. Ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.
  6. “Шампіньйони”, в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

Також варто пам’ятати:

Уникайте стихійних ринків, купуйте гриби у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих ринках).

Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не порівнюйте зібрані або придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.

Не пробуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти. Всі сумнівні треба викинути. Нижню частину ніжки гриба, яка забруднена землею, викидайте. Гриби промийте, у маслюків і мокриць зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.

Спочатку їх треба кип’ятити 7-10 хвилин у воді, перший відвар необхідно злити. Лише після цього гриби можна варити або смажити.

У жодному випадку не пригощайте грибами дітей, літніх людей і вагітних жінок.

Гриби зеленушка, синяк-дубовик і деякі інші містять отруйні речовини, які в шлунку не розчиняються. При взаємодії з алкоголем отрута розчиняється і викликає бурхливе отруєння.

Значна кількість грибів, які дотепер вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів поспіль, також можна отруїтись.

Суворо дотримуйтесь правил консервації грибів. Неправильно консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання ботулізм.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль в животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку і стану здоров’я постраждалого, кількості з’їдених грибів.

При отруєнні грибами негайно викличте швидку допомогу. Одночасно, не чекаючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 стаканів кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натискуйте пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 таблеток), доки промивні води стануть чистими.

Після надання першої допомоги дайте постраждалому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс.

Забороняється вживати будь-які ліки і їжу, а тим більше алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів в кишечнику, займатися будь-якими видами самолікування. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Нагору