ЖИТТЯ

24 вересня: який сьогодні день

24 вересня відзначають день “Врятуйте коалу”. Також цього дня у 1995 році Україна відхилила пропозицію президента Білорусі про створення митного союзу з Білоруссю і Росією.

Детальніше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День “Врятуйте коалу“. Цей день започаткував Австралійський фонд коал (AKF) у межах своєї кампанії “Місяць порятунку коал”, який тривав увесь вересень. Фонд почав свою діяльність у 1986 році як Австралійська асоціація коал, яку заснували ветеринари. Головна мета фонду – врятувати диких коал, зберігши їхні місця проживання.

Міжнародний день караванника – професійне свято караванвожатих зокрема і всіх учасників транспортних колон і суднових караванів в цілому. Засновано в 1995 році Міжнародною асоціацією з раціоналізації транспортно-вантажних операцій (ICHCA). Відзначається в день народження Вільяма Адамса, британського мореплавця і навігатора, який вважається першим європейцем, що досяг берегів Японії. За іншою версією, Міжнародний день караванника приурочений до закінчення Гіджри — свята на честь переселення пророка Магомета і перших мусульман з Мекки до Медіни. Традиційно відзначають далекобійники, команди торгових суден і екіпаж кораблів ескорту.

Іменини святкують Герман, Дмитро, Сергій, Силуан, Тедора та Федора.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1852 — перший політ на дирижаблі з паровим двигуном зробив француз Анрі Жіффар.

1869 — на американському ринку відбулася паніка через масову скупку золотих злитків двома бізнесменами (“чорна п’ятниця”).

1941 — початок “пекельної осені” або “вогняний смерч” — спецоперації НКВС СРСР зі знищення центру окупованого німцями Києва.

1960 — у США спущено на воду перший атомний авіаносець “Ентерпрайз”.

1995 — Україна відхилила пропозицію президента Білорусі Олександра Лукашенка про створення митного союзу з Білоруссю і Росією.

1998 — в Ліоні (Франція) уперше проведена операція з трансплантації руки людині.

2004 — під час президентської виборчої кампанії в Україні в Івано-Франківську було вчинено “яєчний замах” на Віктора Януковича.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1905 – Северо Очоа (помер в 1993), іспансько-американський біохімік, лауреат Нобелівської премії (1959).

1930 – Джон Янг (помер в 2018), американський астронавт.

1934 – Джон Браннер (помер в 1995), англійський письменник-фантаст.

1957 – Бред Берд, американський режисер.

1986 – Елоїза Мамфорд, американська кіноактриса (“П’ятдесят відтінків сірого”, “П’ятдесят відтінків темряви”, “П’ятдесят відтінків свободи”).

Юлія Кравченко

Нагору