Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

26 вересня: який сьогодні день

Сьогоднішній день дуже насичений на річниці важливих історичних подій. 61 рік тому відбулися перші в історії США телевізійні дебати кандидатів у президенти – Ніксона та Кеннеді, а 26 років тому Україну прийняли до Ради Європи.

Також сьогодні свій день народження відзначає п’ятий президент України Петро Порошенко. Про ці та інші події розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День машинобудівника щорічно відзначається в Україні в четверту неділю вересня. Дата заснована в 1993 році відповідним указом президента України, який він підписав на підтримку ініціативи працівників машино- та приладобудування.

Міжнародний день глухих. Свято відзначають щорічно в останню неділю вересня. Міжнародний день глухих заснований в 1951 році на честь створення Міжнародної федерації глухих. За статистикою, порушеннями слуху страждає кожна дев’ята людина. Його втрачають в результаті травм, хвороб чи вроджених пороків.

Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. Повна ліквідація ядерної зброї залишається однією з найголовніших і разом із тим найдавніших цілей Організації Об’єднаних Націй. Вона була темою обговорення першої резолюції Генеральної Асамблеї в 1946 році, а також головною темою оглядових конференцій, які проводили в ООН починаючи з 1975 року держави-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Європейський день мов – свято, що відзначають 26 вересня. Проголошене Радою Європи під час Європейського року мов 6 грудня 2001-го. Основна мета – заохочення до вивчення мов як у школах, так протягом усього життя, при цьому поняття європейських мов мається в ширшому сенсі, аніж сукупність офіційних мов країн-членів ЄС.

Всесвітній день контрацепції. Довгострокова кампанія, спрямована на всіх жінок і чоловіків репродуктивного віку. Її мета – зниження високого рівня незапланованих вагітностей, а головний девіз: “Contraception: It’s Your Life, it’s your responsibility”, що в перекладі українською означає: “Контрацепція: це ваше життя, це ваша відповідальність”.

Іменини сьогодні святкують Валеріан, Ілля, Корнелій, Леонтій, Лук’ян, Петро та Юліан.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1580 — англійський пірат Френсіс Дрейк завершив друге у світі навколосвітнє плавання.

1815 — герцога Рішельє призначили прем’єр-міністром і міністром закордонних справ Королівства Франція.

1913 — у Києві почався суд у справі Бейліса.

1919 — війська Нестора Махна прорвали фронт Добровольчої армії і здійснили зухвалий рейд у напрямку Бердянська і Таганрога.

1930 — польська влада заборонила діяльність Пласту.

1960 — Кеннеді і Ніксон провели між собою перші в історії виборів президентів США телевізійні дебати.

1961 — на три тижні американський хіт-парад очолив Рой Орбісон із піснею “Oh, Pretty Woman”.

1991 — встановлено консульські відносини між Україною й Австрією.

1995 — Україна прийнята до Ради Європи.

2012 — убивство в ТРЦ “Караван”. Підозрюваний Ярослав Мазурок вбив трьох охоронців і поранив одного співробітника торгового центру.

2017 — пожежа на складі боєприпасів в Калинівці. В зону ураження вибухонебезпечних речовин і предметів, які були на цих військових складах потрапили населені пункти у радіусі 5 км.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1641 – Неємія Грю (помер в 1712), англійський ботанік і лікар, основоположник анатомії рослин.

1832 – Петро Сокальський (помер в 1887), український композитор.

1888 – Томас Стернз Еліот (помер в 1965), англо-американський поет, лауреат Нобелівської премії (1948).

1889 – Мартін Хайдеггер (помер в 1976), німецький філософ.

1948 – Олівія Ньютон-Джон, англо-австралійська актриса і співачка.

1965 – Петро Порошенко, український державний і політичний діяч, підприємець, 5-й Президент України.

Юлія Кравченко

Нагору