ЖИТТЯ

2 жовтня: який сьогодні день

Сьогодні відзначають Міжнародний день соціального педагога. Також 2 жовтня у 1738 році в Переяславі Єпископ Переяславський Арсентій Берло відкрив вищий навчальний заклад — Переяславський колегіум.

Детальніше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день соціального педагога стали відзначати зовсім недавно. На черговій XVII Міжнародній конференції соціальних педагогів, де серед учасників були представлені 44 країни і яка відбулася в Копенгагені в травні 2009-го року, заснували це поважне професійне свято. Значення, яке несуть для суспільства соціальні педагоги, неможливо виміряти ніякими показниками. Багато успішних людей, які раніше вважалися важкими підлітками, що займають в суспільстві свої гідні місця, не рідко згадують своїх наставників теплими словами, відчуваючи до них почуття глибокої поваги.

Міжнародний день ненасильства встановлений Генеральною Асамблеєю ООН 27 червня 2007 року. Цей день відзначають, починаючи з 2007 року, щорічно 2 жовтня в день народження Магатми Ґанді. Ціль цього Міжнародного дня, як сказано в резолюції Генеральної Асамблеї, — бажання затвердити культуру миру, терпимості, розуміння і ненасильства. Резолюція закликає оповістити всіх людей про цю дату, щоб вони святкували її.

Іменини сьогодні святкують Ігор, Федір і Костянтин.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1535 — французький дослідник Жак Картьє висадився в Хочелазі, назвавши це місце Монреаль.

1738 — у Переяславі Єпископ Переяславський Арсентій Берло відкрив вищий навчальний заклад — Переяславський колегіум.

1836 — Чарлз Дарвін повернувся з навколосвітньої подорожі на кораблі “Бігль”, що тривала майже п’ять років і привела до створення його теорії еволюції.

1870 — Рим став столицею об’єднаного Королівства Італія.

1918 — Гетьман України Павло Скоропадський розпочав формування української національної гвардії.

1936 — в СРСР максимальний термін ув’язнення підвищено з 10 до 25 років.

1946 — відбулася прем’єра першої “мильної опери” “Далекий пагорб”.

1990 — представники Студентського Братства Львова та Української студентської спілки (УСС) розпочали політичне голодування на площі Жовтневої революції (зараз Майдан Незалежності) у Києві.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1869 — Магатма Ганді (помер в 1948), один з керівників та ідеолог національно-визвольного руху Індії, творець сатьяграха-філософії ненасильства.

1951 — Стінг, англійський рок-музикант.

1973 — Андрій Данилко, український артист естради, відомий як Вєрка Сердючка (на фото).

1973 — Лене Гравфорд Нюстрем, норвезька співачка і композитор, вокалістка групи Aqua.

Юлія Кравченко

Нагору